ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na ziarnku drożdży

Chleb pszenny na ziarnku drożdży

nazwa

Wykonanie

Przepis na taki chlebek znalazłam tutaj, a Asiek znalazła na blogu Elizy. no i ja musiałam spróbować... Ja również nie mam rzymskiego garnka , więc upiekłam tak jak Asiek w tortownicy. Na zdjęciu nie wygląda zbyt okazale.., wiadomo jak wygląda chleb ukrojony wyjęty z piekarnika , ale nie mogłam się powstrzymać...a zresztą nie wiem czy później zdążyłabym zrobić zdjęcie...
Składniki na spory bochenek:
625g mąki pszennej (typ 650)
500 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
świeże drożdże wielkości ziarna grochu ( ok. 4g)
Przygotowanie chleba należy zacząć najlepiej wieczór przed pieczeniem.
Mąkę wsypać do misy miksera, wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do mąki i wyrobić luźne ciasto. Odstawić na 12 – 14 godzin. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę wysypana mąką i wyrobić. Ciasto jest luźne i dość klejące. Odstawić na 20 minut. Następnie rozciągnąć ciasto tak, aby uzyskać kształt prostokąta. Złożyć w pionie 1/3 ciasta od góry do środka i to samo od dołu do środka. Następnie czynność powtórzyć w poziomie. Uformować bochenek i włożyć do formy, w której będzie wyrastał[ garnek rzymski lub tortownica o średnicy 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia.] Odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Temperaturę w piekarniku ustawić na 240°C i od razu wsadzić chleb. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb postukany od dołu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/01/466-chleb-pszenny-na-ziarnku-drozdzy.html