Wykonanie
W wielu domach na Święta Wielkanocne nie może zabraknąć
Żurku. U mnie nigdy nie spożywaliśmy zup, ale postanowiłam przełamać tradycję i wprowadzić coś nowego. Żurek kojarzy mi się nieodłącznie z pysznym
chlebkiem. Nie mogło go więc zabraknąć i u mnie :) Było mało czasu, więc chlebek powstał bez zakwasu i moim zdaniem do zupy nadaje się idealnie :) Debiut uważam za udany :) Chlebek zdążycie jeszcze samodzielnie przygotować :)Wesołych Świąt :)
Co potrzebujemy:(5
chlebków)1 kg
mąki pszennej500-600 ml letniej
wodypół kostki
drożdży (ok 50g)4 łyżeczki
soli+ 1
jajko1. Do połowy przesianej
mąki dodajemy rozkruszone
drożdże. Wlewamy połowę przygotowanej
wody i sypiemy
sól. Dokładnie mieszamy, stopniowo dodając
mąki i
wody.2. Gdy ciasto osiągnie zwartą konsystencję, przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy rękami do momentu, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby dodajemy
mąki lub
wody. Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut.3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pięć części i z każdej urywamy kuleczkę potrzebną do zrobienia uchwytu. Z dużych części formujemy kule i palcem robimy dziurkę na środku. Małe kuleczki rolujemy w stożek i wąską końcówkę umieszczamy w otworze zrobionym w dużej kuli. Dzięki temu ciasta nam się połączą i uchwyt nie odpadnie :)4.
Chlebki smarujemy rozbełtanym
żółtkiem.5. Pieczemy w 220 stopniach przez około 30 minut. Po około 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180 stopni.6. W przestygniętych chlebkach odcinamy kapelusik i drążymy środek podstawy. Smarujemy go delikatnie ubitym
białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 10 minut.SMACZNEGO :)