ßßß
Składniki na 1 bochenek:3 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki wody1 i 1/4 łyżeczki soli20 g drożdży świeżychMąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i zagniatamy ręką nie za długo - tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin.Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką, lekko je wyrabiamy. Dodajemy otręby i znowu zagniatamy.Owijamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny lub aż chleb powiększy się około 2 razy.Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. Naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika.Chleb odwijamy i przekładamy do naczynia. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrywką i dopiekamy 10 - 15 minut.Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.




