ßßß Cookit - przepis na chleb pszenny bez zakwasu

chleb pszenny bez zakwasu

nazwa

Wykonanie

Jak obiecałam tak też uczyniłam... upiekłam chleb! Na razie nie na zakwasie, ale może w przyszłości... no i oczywiście jest zdjęcie z rzeżuchą :)
Składniki na 1 bochenek:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
1 i 1/4 łyżeczki soli
20 g drożdży świeżych
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i zagniatamy ręką nie za długo - tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką, lekko je wyrabiamy. Dodajemy otręby i znowu zagniatamy.
Owijamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny lub aż chleb powiększy się około 2 razy.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. Naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika.
Chleb odwijamy i przekładamy do naczynia. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrywką i dopiekamy 10 - 15 minut.
Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.
Źródło:http://miedzykuchniaapokojem.blogspot.com/2013/04/chleb-pszenny-bez-zakwasu.html