Wykonanie
Jak obiecałam tak też uczyniłam... upiekłam
chleb! Na razie nie na zakwasie, ale może w przyszłości... no i oczywiście jest zdjęcie z
rzeżuchą :)

Składniki na 1 bochenek:3 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
wody1 i 1/4 łyżeczki
soli20 g
drożdży świeżych
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
drożdże i
sól, mieszamy. Wlewamy
wodę i zagniatamy ręką nie za długo - tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin.Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany
mąką, lekko je wyrabiamy. Dodajemy
otręby i znowu zagniatamy.Owijamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny lub aż
chleb powiększy się około 2
razy.Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec
chleb. Naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika.
Chleb odwijamy i przekładamy do naczynia. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrywką i dopiekamy 10 - 15 minut.
Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.





