Wykonanie
piątek, 26 Luty 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Długo nie mogłam się przekonać do pieczenia
chleba. Przerażało mnie szczególnie przygotowywanie zakwasu. Znalazłam jednak przepis na
chleb bez zakwasu i to na blogu Dorotus, która bardzo przekonująco zachęca do jego wypróbowaniaSkusiłam się i… voila !
Teraz też
będę zachęcać – przepis jest bardzo prosty a
chleb wyśmienitySkładniki na 1 bochenek:3 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
wody1 i 1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
drożdży suchych lub 2 g
drożdży świeżych1.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
drożdże i
sól, mieszamy. Wlewamy
wodę i zagniatamy ręką nie za długo – tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 – 18 godzin (w normalnej pokojowej temperaturze).2. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany
mąką, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt.3. Odgazowujemy ciasto (pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez
drożdże) poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie naciskanie dłońmi.4. Kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej
otrębami,
kaszką kukurydzianą lub
sezamem – ja posypałam ściereczkę
mąką żytnią z pełnego przemiału5. Owijamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny lub aż
chleb powiększy się około 2
razy.4. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec
chleb. Naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika.5.
Chleb odwijamy i przekładamy do naczynia. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy 10 – 15 minut.6.
Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.Uwagi: mój piekarnik osiąga jedynie 230 stopni a
chleb i tak się udał i był ładnie wypieczony. Piekłam go w niedużej tortownicy przykrytej blaszką.