ßßß Cookit - przepis na Chleb na ziarnku drożdży

Chleb na ziarnku drożdży

nazwa

Wykonanie

Prościej już nie można :) Jestem teraz tego pewna :) Chleb, który "sam sie robi" Do jego zrobienia potrzebna jest tylko mała kulka drożdży wielkości... ziarna grochu. Nie sądziłam, że to może się udać ;) a jednak ... Jest pyszny i w dodatku ta skórka. Pyyyyycha. Przepis wygrzebałam na blogu Domowe pieczywo . Polecam i to baaaardzo :)
Składniki:
625g mąki pszennej (typ 650)
500 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
grudka świeżych drożdży wielkości ziarna grochu (dałam ok. 2-3 g)
Wieczorem przed pójściem spać drożdże rozprowadzić w wodzie. Mąkę wymieszać z solą. Dodać wodę z drożdżami i wymieszać dokładnie (będzie się kleiło). Odstawić na noc (na 12-14 godz). Po tym czasie ciasto wyłożyć na opruszony mąka blat i wyrobić. Dać mu odpocząć jakieś 20 minut. Po tym czasie rozciągamy uzyskując prostokąt. Składamy w pionie zaginając 1/3 ciasta od góry do środka i podobnie 1/3 ciasta od dołu do środka, a następnie tak samo w poziomie. Uformowany bochenk przekładamy do formy (ja daję do wcześniej namoczonego garnka rzymskiego, natłuszczonego olejem i wysypanego otrębami i przykrywam pokrywką). W nim ciasto rośnie ok 2 godz. Po tym czasie wstawiam go do zimnego pieca. Ustawiam temp 250 stopni (termoobieg). Po osiągnięciu tej temp. Zmieniam na grzanie "góra-dół" i ustawiam czas 30 min. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, zmniejszam temp. do 230 stopni i pieke jeszcze 15 minut. Dobrym pomysłem jest też nagrzewanie piekarnika razem z garnkiem rzymskim lub naczyniem żaroodpornym i wrzucenie do niego ciasta po nagrzaniu piekarnika. Chleb jest upieczony gdy postukany od środka daje głuchy dźwięk. Kroić mozna juz po ok 20 min od wyjęcia z pieca.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/chleb-na-ziarnku-drozdzy.html