Wykonanie
Jest to jeden z łatwiejszych
chlebów jaki zrobiłam a tak pyszny, że aż nie do wiary. Zazwyczaj kojarzy nam się, że to co jest pracochłonne i zawiera dużą ilość składników jest napewno dobre. Jednak ten
chleb jest zaprzeczeniem tej teorii. Minimalistyczna lista składników i skromny wkład pracy a efekt fantastyczny. Bardzo polecam. Przepis pochodzi z tej strony .

Składniki:625 g
mąki pszennej500 ml
wody2 łyżeczki
solidrożdże świeże wielkości ziarna
grochu.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
mąkę oraz
sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę z
ciastem zakryć folią i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo urośnie. Ciasto przełożyć na wysypany
mąką blat, delikatnie uformować prostokąt i zlożyć na 3 części najpierw w jedną stronę a
potem drugą, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250`C razem z garnkiem żeliwnym ( u mnie odwrócona blacha). Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 250`C 10 min,
potem 30 min. w 230`C.Smacznego:)