ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny - drożdżowy

Chleb pszenny - drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Pomysł na upieczenie chleba pojawił się z przymusu, gdyż późno zorientowałam się, że już sklepy pozamykane a ja zapomniałam kupić pieczywa. Doszłam do wniosku, że spróbuję upiec jeden - zwykły, drożdżowy. Wyszedł tak smaczny, że na drugi dzień również "zapomniałam" kupić chleb ;-) Inspirowałam się przepisem ze strony ChilliBite .
Składniki:
500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
250 - 300 ml wody
pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, rozkruszyć drożdże, dodać sól i wlać 250 ml wody. Ugniatać aż do wyrobienia gładkiego ciasta. I uwaga - konsystencja ma być miękka, odklejająca się od ręki. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5h. Po tym czasie krótko wyrobić, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, odstawić znowu do wyrośnięcia oraz rozgrzewać piekarnik do 240 stopni (góra-dół). Chleb piec w tej temperaturze przez ok. 8 minut a następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni (równocześnie uchylić na 1-2 minuty piekarnik i znowu zamknąć) i piec dalej w temperaturze 190 stopni przez następne 30-35 minut. Ostudzić i zajadać z masłem ;-)
Smacznego :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/10/chleb-pszenny-drozdzowy.html