Wykonanie
Pomysł na upieczenie
chleba pojawił się z przymusu, gdyż późno zorientowałam się, że już sklepy pozamykane a ja zapomniałam kupić
pieczywa.
Doszłam do wniosku, że spróbuję upiec jeden - zwykły,
drożdżowy. Wyszedł tak smaczny, że na drugi dzień również "zapomniałam" kupić
chleb ;-) Inspirowałam się przepisem ze strony ChilliBite .Składniki:500 g
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży250 - 300 ml
wodypół łyżeczki
soliWykonanie:Do miski wsypać
mąkę, rozkruszyć
drożdże, dodać
sól i wlać 250 ml
wody. Ugniatać aż do wyrobienia gładkiego ciasta. I uwaga - konsystencja ma być miękka, odklejająca się od ręki. W razie potrzeby dolać
wody lub dosypać
mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5h. Po tym czasie krótko wyrobić, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, odstawić znowu do wyrośnięcia oraz rozgrzewać piekarnik do 240 stopni (góra-dół).
Chleb piec w tej temperaturze przez ok. 8 minut a następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni (równocześnie uchylić na 1-2 minuty piekarnik i znowu zamknąć) i piec dalej w temperaturze 190 stopni przez następne 30-35 minut. Ostudzić i zajadać z
masłem ;-)
Smacznego :-)