Wykonanie
Oto najprostszy przepis na pyszny domowy
żytni chleb na zakwasie.Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania
drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia
chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony 10-12 godzin wcześniej. Pamiętajmy też, że
chleb żytni najsmaczniejszy jest kilka godzin po upieczeniu, pozwólmy wiec mu trochę dojrzeć, zanim go pokroimy :-).
Składniki:I faza2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego150 ml
wody150 g
mąki żytniej typ 720II faza380 g
mąki żytniej typ 7201,5 łyżeczki
soli200-230 ml
wody w temperaturze pokojowejopcjonalnie kulka wielkości
orzecha laskowego świeżych
drożdży, jeśli zakwas nie jest zbyt mocny
Wykonanie:Na 12-18 godzin przed pieczeniem
chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy i odstawiamy.Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami II fazy. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do natłuszczonej i wysypanej
otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.Gdy
chleb podwoi swoją objętość wstawiamy go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.Upieczony
chleb studzimy na kratce i kroimy 5-6 godzin po upieczeniu.