Wykonanie
W moim rodzinnym domu mama już od 20 lat piecze co weekend
chleb pszenno-żytni na zakwasie. Często kiedy przyjeżdżamy pozwala mi upiec z części zakwasu
chleb pełno żytni z
żurawiną :) Ciężko będzie mi napisać 100 % przepis, bo wszystko zazwyczaj robimy "na oko", ale możecie, a nawet musicie spróbować tez w domu upiec taki
chleb.
PRZEPIS (na 1 bochenek):SKŁADNIKI:Zakwas:200g
mąki żytniej0,5 szklanki
wody2 gramy
drożdżyChleb:zakwas600g
mąki żytniej10g
drożdży1 łyżka
soli0,5 litra letniej
wody 0,5 - 1 szklankę
żurawiny1. Wszystkie składniki na zakwas dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 dni2. Do zakwasu dodajemy 100 g
mąki,
drożdże, sol i
wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc pod przykryciem3. Dodajemy resztę
mąki i
żurawinę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Blaszki smarujemy
olejem (my używamy tzw. keksówki) i wykładamy ciasto do blachy. Czekamy, aż jeszcze wyrośnie, smarujemy
jajkiem i posypujemy
makiem.Pieczemy w 200st. C przez 1 godz i 10 minut.
Poniżej jest ciasto na
chleby z mąk żytniej i pszennej
Tutaj już jest porcja ciasta z
mąki żytniej z
żurawinąNa kolejny zakwas pozostawiamy ciasto z całości. Wkładamy do miseczki i odstawiamy do zimnego miejsca aż do następnego wyrabiania ciasta.
Poniżej
chleb gotowy do włożenia do piekarnika
A oto bochenek
chleba żytniego z
żurawiną !!!!