ßßß

PRZEPIS (na 1 bochenek):SKŁADNIKI:Zakwas:200g mąki żytniej0,5 szklanki wody2 gramy drożdżyChleb:zakwas600g mąki żytniej10g drożdży1 łyżka soli0,5 litra letniej wody 0,5 - 1 szklankę żurawiny1. Wszystkie składniki na zakwas dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 dni2. Do zakwasu dodajemy 100 g mąki, drożdże, sol i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc pod przykryciem3. Dodajemy resztę mąki i żurawinę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Blaszki smarujemy olejem (my używamy tzw. keksówki) i wykładamy ciasto do blachy. Czekamy, aż jeszcze wyrośnie, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.Pieczemy w 200st. C przez 1 godz i 10 minut.
Poniżej jest ciasto na chleby z mąk żytniej i pszennej



Tutaj już jest porcja ciasta z mąki żytniej z żurawiną
Na kolejny zakwas pozostawiamy ciasto z całości. Wkładamy do miseczki i odstawiamy do zimnego miejsca aż do następnego wyrabiania ciasta.
Poniżej chleb gotowy do włożenia do piekarnika
A oto bochenek chleba żytniego z żurawiną !!!!