Wykonanie
Chleb 100 % żytni z
żurawinąSmaczny chlebek z
mąki żytniej z dodatkiem
suszonej żurawiny, pieczony na zakwasie. Dla szybszego rośnięcia dodałem jednak trochę
drożdży, a dzięki ich dodatkowi
chleb żytni nie jest również zbyt kwaśny :)
Składniki :Zaczyn nastawiony na noc przykryty ściereczką i workiem foliowym :- 200 ml letniej
wody,- 3 - 4 łyżki zakwasu żytniego,- 5 - 6 łyżek
mąki żytniej (w takiej ilości, aby uzyskać gęstość papki)Rano do zaczynu dodajemy :- około 250 ml letniej
wody,- 10 g świeżych
drożdży rozmieszanych w wodzie,- 1 łyżeczkę
soli,- około 3 szklanek
mąki żytniej,-
suszona żurawina.Wszystkie składniki wyrobić ( można mikserem z hakami ) na gładkie ciasto. Ciasto powinno być gęste, ale dość miękkie. W razie potrzeby należy dolać
wody lub dosypać
mąki. Odstawić przykryte ściereczką i folią do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie co pół godziny należy ciasto zagnieść ( najlepiej
łopatką ). Przełożyć do keksówki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i czasu aż
chleb postukany w spód odda głuchy dźwięk.