Wykonanie
Czas wykorzystać świąteczne resztki ! U mnie jak zwykle nić się nie zmarnuje. Zostało mi trochę
karpia i
jarmużu więc dzisiaj był szybki obiad .
Ziemniaki, słodkie
bataty i
jarmuż to
sałatka na ciepło podana do
karpia z grilla. Na wigilię grillowałam
karpia na grillowej patelni.
Karp jest tłustą
rybą i idealnie nadaje się na grilla. W tym roku mój miejscowy handlarz ryb naprawdę się postarał, bo oczyścił
karpia prawie ze wszystkich ości na co zawsze moje dzieci narzekały.
Karp to wspaniała
ryba. Niestety w Szwecji można ją kupić jedynie na święta i to po uprzednim zamówieniu. W Polsce trafiam na
karpia i nawet odfiletowanego w ciągu całego roku! W dużych marketach roi się od świeżych ryb, więc wygląda na to że Polacy zaczynają jeść
ryby, co mnie bardzo cieszy.
Szybki obiad ze świątecznego
karpiaSkładniki: na 4 porcje4 filety z
karpia, około 500 g4
ziemniaki2 małe
bataty3 ząbki
czosnku250 g
jarmużu½ łyżeczki suszonego
tymiankusól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwyObierz
ziemniaki i
bataty i pokrój w kostkę. Obierz
czosnek i drobno posiekaj.
Posól, popieprz, przypraw
tymiankiem i smaż warzywa na
oliwie, aż będą miękkie i lekko rumiane. Miękkie liście
jarmużu oderwij od twardych łodyg i porwij na mniejsze kawałki. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie i dodaj do warzyw na patelni pod koniec smażenia. Przypraw
karpia solą i
pieprzem i ugrilluj na grillowej patelni lub usmaż. Podaj
karpia z salatką na ciepło skropionego
sokiem z cytryny.Polecane przepisy
Sałatka makaronowa z
indykiem i pesto
Sałatka z
kurkami i glazurowane
schaboweKarp smażony z zielonym
makaronem i
orzechamiWłoska kapusta z
migdałami