ßßß Cookit - przepis na Świąteczne resztki z karpia i jarmużu

Świąteczne resztki z karpia i jarmużu

nazwa

Wykonanie

Czas wykorzystać świąteczne resztki ! U mnie jak zwykle nić się nie zmarnuje. Zostało mi trochę karpia i jarmużu więc dzisiaj był szybki obiad . Ziemniaki, słodkie bataty i jarmuż to sałatka na ciepło podana do karpia z grilla. Na wigilię grillowałam karpia na grillowej patelni. Karp jest tłustą rybą i idealnie nadaje się na grilla. W tym roku mój miejscowy handlarz ryb naprawdę się postarał, bo oczyścił karpia prawie ze wszystkich ości na co zawsze moje dzieci narzekały.
Karp to wspaniała ryba. Niestety w Szwecji można ją kupić jedynie na święta i to po uprzednim zamówieniu. W Polsce trafiam na karpia i nawet odfiletowanego w ciągu całego roku! W dużych marketach roi się od świeżych ryb, więc wygląda na to że Polacy zaczynają jeść ryby, co mnie bardzo cieszy.
Szybki obiad ze świątecznego karpia
Składniki: na 4 porcje
4 filety z karpia, około 500 g
4 ziemniaki
2 małe bataty
3 ząbki czosnku
250 g jarmużu
½ łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Obierz ziemniaki i bataty i pokrój w kostkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Posól, popieprz, przypraw tymiankiem i smaż warzywa na oliwie, aż będą miękkie i lekko rumiane. Miękkie liście jarmużu oderwij od twardych łodyg i porwij na mniejsze kawałki. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie i dodaj do warzyw na patelni pod koniec smażenia. Przypraw karpia solą i pieprzem i ugrilluj na grillowej patelni lub usmaż. Podaj karpia z salatką na ciepło skropionego sokiem z cytryny.
Polecane przepisy
Sałatka makaronowa z indykiem i pesto
Sałatka z kurkami i glazurowane schabowe
Karp smażony z zielonym makaronem i orzechami
Włoska kapusta z migdałami
Źródło:http://codojedzenia.pl/swiateczne-resztki-z-karpia-i-jarmuzu