ßßß
Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchoisSkładniki:5 porcji1,2 kg ziemniaków1 duża cebula1 mała puszka anchois300 ml śmietankisól i biały pieprz do smaku3 łyżki pangratatto, lub tartej bułki2 łyżki posiekanego kopruWykonanie:Obierz ziemniaki i pokrój jak na frytki. Obierz i pokrój cebulę w piórka. Pokrój w kostkę anchois.Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Układaj warstwami ziemniaki, cebulę i anchois. Posól i przypraw pieprzem.Śmietanę wysokoprocentową wymieszaj z zalewą, w której były anchois i zalej nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki oprósz pangratatto i koprem.Włóż zapiekankę do piekarnika nastawionego na 160ºC na około 40 minut.
Polecane przepisyIkea na swiatecznym talerzuPrzepis na tort ziemniaczanyDzisiaj budzetowkaSzybki obiad zapiekanka z kiełbasąPudding ryżowy z szafranem i migdałami