Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois to typowe szwedzkie danie podawane podczas Bożego Narodzenia. Na to proste danie składają się ziemniaki pokrojone w słupki jak frytki, anchois, cebula i śmietana. Całość przed zapieczeniem posypuje się tartą bułką. Bardzo smaczna zapiekanka, które pasuje to ryby i mięsa.U mnie w tym roku Janssons frestelse, czyli pokusa Janssona jak brzmi oryginalna nazwa trochę w innej wersji. Zamiast tartej bułki posypałam zapiekankę pangratatto i koprem.Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchoisSkładniki:5 porcji1,2 kg ziemniaków1 duża cebula1 mała puszka anchois300 ml śmietankisól i biały pieprz do smaku3 łyżki pangratatto, lub tartej bułki2 łyżki posiekanego kopruWykonanie:Obierz ziemniaki i pokrój jak na frytki. Obierz i pokrój cebulę w piórka. Pokrój w kostkę anchois.Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Układaj warstwami ziemniaki, cebulę i anchois. Posól i przypraw pieprzem.Śmietanę wysokoprocentową wymieszaj z zalewą, w której były anchois i zalej nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki oprósz pangratatto i koprem.Włóż zapiekankę do piekarnika nastawionego na 160ºC na około 40 minut.Polecane przepisyIkea na swiatecznym talerzuPrzepis na tort ziemniaczanyDzisiaj budzetowkaSzybki obiad zapiekanka z kiełbasąPuddingryżowy z szafranem i migdałami