ßßß Cookit - przepis na Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois

Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois

nazwa

Wykonanie

Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois to typowe szwedzkie danie podawane podczas Bożego Narodzenia. Na to proste danie składają się ziemniaki pokrojone w słupki jak frytki, anchois, cebula i śmietana. Całość przed zapieczeniem posypuje się tartą bułką. Bardzo smaczna zapiekanka, które pasuje to ryby i mięsa.
U mnie w tym roku Janssons frestelse, czyli pokusa Janssona jak brzmi oryginalna nazwa trochę w innej wersji. Zamiast tartej bułki posypałam zapiekankę pangratatto i koprem.
Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois
Składniki:
5 porcji
1,2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 mała puszka anchois
300 ml śmietanki
sól i biały pieprz do smaku
3 łyżki pangratatto, lub tartej bułki
2 łyżki posiekanego kopru
Wykonanie:
Obierz ziemniaki i pokrój jak na frytki. Obierz i pokrój cebulę w piórka. Pokrój w kostkę anchois.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Układaj warstwami ziemniaki, cebulę i anchois. Posól i przypraw pieprzem.
Śmietanę wysokoprocentową wymieszaj z zalewą, w której były anchois i zalej nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki oprósz pangratatto i koprem.
Włóż zapiekankę do piekarnika nastawionego na 160ºC na około 40 minut.
Polecane przepisy
Ikea na swiatecznym talerzu
Przepis na tort ziemniaczany
Dzisiaj budzetowka
Szybki obiad zapiekanka z kiełbasą
Pudding ryżowy z szafranem i migdałami
Źródło:http://codojedzenia.pl/swiateczna-zapiekanka-z-ziemniakow-i-anchois