ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków2 duże cebule2 puszki anchois400 ml śmietany 30 %sólpieprzmasłobułka tartaopcjonalnie: tymianekWykonanie:Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach (użyj robota kuchennego) a jeśli masz więcej czasu pokrój je w słupki (jak frytki). Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż aż lekko się przyrumieni. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków. Nie nie ułóż cebule i anchois. Przykryj kolejną warstwą ziemniaków. Zalej śmietana tak aby była widoczna między ziemniakami. Przypraw solą i pieprzem. Rozrzuć kawałki masła po całej zapiekance. Posyp bułka tartą i jeśli chcesz tymiankiem. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 50-60 minut.Smacznego!przepis znalazłam na tej stronie i lekko zmodyfikowałam