Wykonanie
Dziś Szwecja:) Pod tą ciekawą nazwą kryje się po prostu zapiekanka ziemniaczana ze
śmietaną i
anchois. Zwykle podawana jest w Szwecji w czasie świąt Bożego Narodzenia choć nie tylko.
Anchois mają specyficzny smak więc nie wszystkim przypadnie to danie do gustu. Ale kiedyś zrobiłam je z
tuńczykiem i też było całkiem ok. Pomysł krojenia
ziemniaków w słupki jest fajny ale umówmy się ..czasochłonny. Dlatego użyłam robota kuchennego który wykonał za mnie cała "czarną robotę" i zajęło to kilka sekund. Dzięki temu zrobiłam tą zapiekankę baardzo szybko. Fani
anchois na pewno będą zadowoleni:)

Składniki:1 kg
ziemniaków2 duże
cebule2 puszki
anchois400 ml
śmietany 30 %
sólpieprzmasłobułka tartaopcjonalnie:
tymianekWykonanie:
Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach (użyj robota kuchennego) a jeśli masz więcej czasu pokrój je w słupki (jak frytki).
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż aż lekko się przyrumieni. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę
ziemniaków. Nie nie ułóż
cebule i
anchois. Przykryj kolejną warstwą
ziemniaków. Zalej
śmietana tak aby była widoczna
między ziemniakami. Przypraw
solą i
pieprzem. Rozrzuć kawałki
masła po całej zapiekance. Posyp
bułka tartą i jeśli chcesz
tymiankiem. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 50-60 minut.Smacznego!przepis znalazłam na tej stronie i lekko zmodyfikowałam