Wykonanie
Dzisiaj przyszła
pora, abym zaprezentowała Wam jedno z klasycznych dań kuchni szwedzkiej – zapiekankę ziemniaczaną o nazwie „Pokusa Janssona”. Przepis i składniki są bardzo proste – trzeba tylko kupić dobre
anchois – mi się udało kupić takie nie w puszce a foliowym opakowaniu (w jakim zazwyczaj kupuję
matjasy). Ponieważ
anchois są bardzo słone nie używamy już w tym daniu dodatkowej
soli. Zapiekanka baaaaaaaardzo mi smakowała, mojemu mężowi już mnie, ale on nie przepada za
anchois… nie zna się i tyle 😛 Przepis pochodzi z książki Potrawy z różnych stron świata Macieja E. Halbańskiego.Jeśli nie lubicie
anchois, polecam Wam wersję z
selerem .

Składniki na 4 osoby:5 średnich
ziemniaków2
cebulepudełko
anchois50 g
masłaszklanka
mleka1/3 szklanki
śmietanyłyżka
tartej bułki1/4 łyżeczki mielonego
pieprzu1.
Ziemniaki obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w krążki. Odsączyć filety
anchois z zalewy.2. Naczynie żaroodporne posmarować
masłem i wyłożyć połową
ziemniaków.3. Posypać krążkami
cebuli i
pieprzem. Ułożyć filety
anchois.4. Przykryć pozostałymi
ziemniakami i zalać
mlekiem rozmieszanym ze
śmietaną.5. Na wierzchu ułożyć kawałki
masła i posypać
bułką tartą.6. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C (aż odparuje prawie całe
mleko).To już półmetek mojej akcji Kuchnia skandynawska – czas leci bardzo szybko, a przepisów wciąż jest mało – mam nadzieję, że przez te ostatnie dwa tygodnie akcji znacznie ich przybędzie 😉