ßßß
Składniki na 4 osoby:5 średnich ziemniaków2 cebulepudełko anchois50 g masłaszklanka mleka1/3 szklanki śmietanyłyżka tartej bułki1/4 łyżeczki mielonego pieprzu1. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Odsączyć filety anchois z zalewy.2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć połową ziemniaków.3. Posypać krążkami cebuli i pieprzem. Ułożyć filety anchois.4. Przykryć pozostałymi ziemniakami i zalać mlekiem rozmieszanym ze śmietaną.5. Na wierzchu ułożyć kawałki masła i posypać bułką tartą.6. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C (aż odparuje prawie całe mleko).To już półmetek mojej akcji Kuchnia skandynawska – czas leci bardzo szybko, a przepisów wciąż jest mało – mam nadzieję, że przez te ostatnie dwa tygodnie akcji znacznie ich przybędzie 😉