ßßß
Fot. Łukasz KozyraCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Makaron ze świeżymi sardynkami i dzikim koprem (Pasta chi sardi) - składniki:40 dag świeżych sardynek1 duży pęczek dziko rosnącego kopru włoskiego lub 1 bulwa kopru włoskiego z liśćmi1 cebula1/2 szklanki oliwy3 filety anchois1 łyżka rodzynek1 łyżka orzeszków piniowych1 łyżka prażonych i posiekanych migdałówsólpieprzszczypta szafranu6 łyżek bułki tartej50 dag makaronu bucatiniMakaron ze świeżymi sardynkami i dzikim koprem (Pasta chi sardi) - sposób przygotowania: Sardynki sprawiamy, usuwając kręgosłup i ości. Odkładamy 8 sardynek na później. Umyty koper gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 15 min. Odcedzamy, ale zachowujemy wodę, dokładnie odciskamy i cienko kroimy. Posiekaną cebulę podsmażamy na złoty kolor na oliwie, dodajemy anchois, rozcieramy drewnianą łyżką. Wrzucamy sardynki, rodzynki, orzeszki, migdały, doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie rozcierając sos, podsmażamy 8-10 minut. Dodajemy posiekany koper i szafran, zmniejszamy ogień, dusimy jeszcze 3-4 minuty. Na suchej patelni lekko prażymy bułkę tartą i odstawiamy. Odłożone sardynki smażymy na oliwie. Gotujemy makaron al dente w wodzie po gotowaniu kopru. Odcedzamy, mieszamy z sosem, posypujemy bułką tartą i zapiekamy w temp. 220 st. C przez 10 minut. Podajemy z całymi, usmażonymi sardynkami. Uwaga! Niektórzy nie lubią wstawiać makaronu do piekarnika i podają go od razu bez tartej bułki, za to z prażonymi i posiekanymi migdałami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu