Wykonanie
Jeśli Wam brakuje pomysłu na
sałatkę do grilla to proponuję ten przepis na
sałatkę z pesto przyrządzoną z
ziemniaków,
szparagów, zielonej
cukinii…a więc z wszystkiego co ma się pod ręką w okresie letnim.
Sałatka z pesto bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję również użyć domowego pesto, bo to przecież nic trudnego takie pesto skręcić.
Sałatka z pesto do grillaSkładniki: na 4 porcje1 opakowanie
surowego boczku w plastrach1 mała
cukinia, pokrojona w dużą kostkę1 duży
pomidor, pokrojony w kostkę3 ugotowane
ziemniaki, średniej wielkości, pokrojone w grube talarki5
zielonych szaparagów1-2 czerwone
dymki, pokrojone w cienkie krążki3-4 łyżki pesto3 łyżki startego
parmezanu
Usmaż
boczek na patelni. Połóż na talerzu. Kiedy
boczek lekko przestygnie, porwij na kawałki. Na tą samą patelnię wrzuć pokrojone
szparagi i
cukinię. Lekko zrumień. Oprnij patelnię i podsmaż
ziemniaki. Wymieszaj warzywa z
boczkiem,
dymką,
pomidorami i pesto. Dodaj 2 łyżki
parmezanu,
sól i
pieprz do smaku i wymieszaj. Resztą
parmezanu posyp
sałatkę.

Polecane przepisyHummus z
buraczkamiSałatka z
zielonymi szparagamiLekka
sałatka z
ziemniaków,
szparagów i
fetaLekkie sałatki nie tylko do grillaBaba ghanoush czyli jakie dodatki do grilla