ßßß Cookit - przepis na Parmezan

Parmezan

nazwa

Wykonanie

Parmezan to zwarty (ale zarazem kruchy) jasnożółty, grudkowaty ser o pikantnym, intensywnym smaku i zapachu.
Pochodzi z Włoch (z okolic Parmy, stąd nazwa), jest jednym z najbardziej znanych serów na świecie. Oryginalny parmezan jest oznaczony zastrzeżonym znakiem "Parmigiano Reggiano".
Parmezan znakomicie poprawia smak włoskich potraw, szczególnie risotto .
Świetnie sprawdza się jako przyprawa - uciera się go i posypuje potrawę tuż przed podaniem. Można też podawać go na deser, z owocami. Nie kroi się go - raczej "odłupuje" większe kawałki, najlepiej specjalnym nożem.
Uwaga: na rynku są dostępne tańsze od oryginalnego sery "parmezanopodobne", dostępne w próżniowych opakowaniach (albo już starte, w torebkach) są one jednak znacznie gorszej jakości: najlepiej kupować oryginalny parmezan.
Cukinia z parmezanem
Fenkuł z parmezanem
Chlebek kukurydziany z parmezanem
Sałatka z suszonymi pomidorami i parmezanem
Kurczak z parmezanem
Szparagi zapiekane z parmezanem
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4965492,Parmezan.html