Wykonanie
Parmezan to zwarty (ale zarazem kruchy) jasnożółty, grudkowaty
ser o pikantnym, intensywnym smaku i zapachu.Pochodzi z Włoch (z okolic
Parmy, stąd nazwa), jest jednym z najbardziej znanych
serów na świecie. Oryginalny
parmezan jest oznaczony zastrzeżonym znakiem "Parmigiano Reggiano".
Parmezan znakomicie poprawia smak włoskich potraw, szczególnie risotto .Świetnie sprawdza się jako
przyprawa - uciera się go i posypuje potrawę tuż przed podaniem. Można też podawać go na deser, z
owocami. Nie kroi się go - raczej "odłupuje" większe kawałki, najlepiej specjalnym nożem.Uwaga: na rynku są dostępne tańsze od oryginalnego
sery "parmezanopodobne", dostępne w próżniowych opakowaniach (albo już starte, w torebkach) są one jednak znacznie gorszej jakości: najlepiej kupować oryginalny
parmezan.
Cukinia z
parmezanemFenkuł z
parmezanemChlebek kukurydziany z
parmezanemSałatka z
suszonymi pomidorami i
parmezanemKurczak z
parmezanemSzparagi zapiekane z
parmezanem