Wykonanie
Zostają Wam czasami resztki z obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Za mało na obiad na następny dzień. Za dużo by wyrzucić. Czasami też, nie mamy zwyczajnie ochoty jeść dwa dni z
rzędu tego samego. Nam ostatnio zostały
ziemniaki i
mięso z pieczonego
kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę
szparagów ( trzeba karzystać
póki sezon trwa) i
cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy
śmietanowym sosem i posypałyśmy
zółtym serem. Efekt był znakomity!
Czas przygotowania: ok. 60 minut ( w tym ok.25 minut pieczenia)
Ilość porcji: 4Składniki:500g ugotowanych
ziemniakówPęczek białych
szparagówPół pęczka
zielonych szparagówCukinia250g ugotowanego/usmażonego/ upieczonego
mięsa z kurczakaOpakowanie
śmietany 12%200g
żółtego seraUlubione
przyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia posolonej
wody na
szparagi. Zanim
woda się ugotuje to białe
szparagi myjemy i obieramy. Zielone myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Do gotującej się
wody wrzucamy białe
szparagi na 10 minut i wyjmujemy. Następnie wrzucamy
zielone szparagi na jakieś 4 minuty i wyjmujemy.
Cukinie kroimy w plasterki i podsmażamy na
oliwie.
Mięso kroimy na małe kawałki, a
ziemniaki w talarki.
Żółty ser ścieramy na tarce.
Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy połowę
żółtego sera i doprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem lub
oliwą. Na dno wylewamy nieco
śmietany i układamy warstwowo:
ziemniaki,
mięso,
szparagi białe, zielone i
cukinię. Teraz wylewamy pozostałą część sosu. Wierzch sypiemy
żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut. Obserwujemy wierzch zapiekanki, gdy
żółty ser będzie się rumienił to zapiekankę można wyciągnąć. Podajemy od razu po przygotowaniu!