Wykonanie
Dawno nie piekłam scones czy biscuits. Czy jest w ogóle jakaś różnica
między amerykańskimi biscuits, a angielskimi scones? Zdecydowanie nie! Proste w wykonaniu
pieczywo, idealne na śniadanie, bez zagniatania, na proszku. Przepyszne z
dżemem.Tak samo smakują i wyglądają jako scones czy jako biscuits.Jak upiec takie puszyste i lekkie scones? Potrzebne jest
maślanka i prawdziwe zimne
masło. Jeśli akurat nie macie
maślanki w domu to jest na to bardzo łatwy sposób aby ją zastąpić. Wystarczy dodać do
mleka łyżkę
octu, zamieszać i odczekać parę minut.
Mleko się oważy, a konsystecją i smakiem przypomina prawdziwą
maślankę.
Puszyste
waniliowe sconesSkładniki: na 10 scones200 g
masła, zimnego, u mnie solone320 g
mąki, użyłam pszennej do
chleba1
jajko125 ml
maślanki lub 100 ml
mleka + 1½ łyżki
octu4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżka
mleka do posmarowania
W naczyniu roztrzep
jajko z
maślanką i
solą. Przesiej
mąkę z proszkiem i
wanilią. Pokrój
masło w kostkę i połącz z suchymi składnikami. Kiedy już zaczną się pojawiać małe kuleczki ciasta, crunch dodaj
maślankę z
jajkiem. Delikatnie połącz z
ciastem, po czym rozciągnij na placek o grubości 2 cm. Metalową klamrą wytnij 10 scones czy jak wolisz biscuits i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj
jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez około 10 minut. Polecam scones jeszcze ciepłe.Polecane przepisy
Dyniowe scones na śniadanieSztormowy poniedziałek i scones z
batatamiPyszne scones z
cynamonemSzafranowe scones z
zurawinaCroque madame czyli śniadanie po francusku