ßßß Cookit - przepis na Puszyste waniliowe scones

Puszyste waniliowe scones

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam scones czy biscuits. Czy jest w ogóle jakaś różnica między amerykańskimi biscuits, a angielskimi scones? Zdecydowanie nie! Proste w wykonaniu pieczywo, idealne na śniadanie, bez zagniatania, na proszku. Przepyszne z dżemem.Tak samo smakują i wyglądają jako scones czy jako biscuits.
Jak upiec takie puszyste i lekkie scones? Potrzebne jest maślanka i prawdziwe zimne masło. Jeśli akurat nie macie maślanki w domu to jest na to bardzo łatwy sposób aby ją zastąpić. Wystarczy dodać do mleka łyżkę octu, zamieszać i odczekać parę minut. Mleko się oważy, a konsystecją i smakiem przypomina prawdziwą maślankę.
Puszyste waniliowe scones
Składniki: na 10 scones
200 g masła, zimnego, u mnie solone
320 g mąki, użyłam pszennej do chleba
1 jajko
125 ml maślanki lub 100 ml mleka + 1½ łyżki octu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka mleka do posmarowania
W naczyniu roztrzep jajko z maślanką i solą. Przesiej mąkę z proszkiem i wanilią. Pokrój masło w kostkę i połącz z suchymi składnikami. Kiedy już zaczną się pojawiać małe kuleczki ciasta, crunch dodaj maślankę z jajkiem. Delikatnie połącz z ciastem, po czym rozciągnij na placek o grubości 2 cm. Metalową klamrą wytnij 10 scones czy jak wolisz biscuits i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez około 10 minut. Polecam scones jeszcze ciepłe.
Polecane przepisy
Dyniowe scones na śniadanie
Sztormowy poniedziałek i scones z batatami
Pyszne scones z cynamonem
Szafranowe scones z zurawina
Croque madame czyli śniadanie po francusku
Źródło:http://codojedzenia.pl/puszyste-waniliowe-scones