ßßß
Puszyste waniliowe sconesSkładniki: na 10 scones200 g masła, zimnego, u mnie solone320 g mąki, użyłam pszennej do chleba1 jajko125 ml maślanki lub 100 ml mleka + 1½ łyżki octu4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżka mleka do posmarowania
W naczyniu roztrzep jajko z maślanką i solą. Przesiej mąkę z proszkiem i wanilią. Pokrój masło w kostkę i połącz z suchymi składnikami. Kiedy już zaczną się pojawiać małe kuleczki ciasta, crunch dodaj maślankę z jajkiem. Delikatnie połącz z ciastem, po czym rozciągnij na placek o grubości 2 cm. Metalową klamrą wytnij 10 scones czy jak wolisz biscuits i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez około 10 minut. Polecam scones jeszcze ciepłe.Polecane przepisyDyniowe scones na śniadanieSztormowy poniedziałek i scones z batatamiPyszne scones z cynamonemSzafranowe scones z zurawinaCroque madame czyli śniadanie po francusku