ßßß Cookit - przepis na Scones z batatami,na śniadanie

Scones z batatami,na śniadanie

nazwa

Wykonanie

U mnie dzisiaj sztormowo i w kuchni i na dworze. Wczoraj w wiadomościach o niczym innym nie mówiono, tylko o nadchodzącym sztormie. Pada już i podwiewa zdrowo, a moje dziecko ma dzisiaj egzamin na prawo jazdy…
W kuchni też sztormowo, bo już od siódmej zaczęłam piec chleb, który rosnął nocą. No cóż wcześnie, ale trochę potrwa zanim człowiek przestawi się na nowy czas…
Po chlebie, na który przepis na blogu już wkrótce, upiekłam scones z batatami . Zostało mi puree z batatów jak piekłam muffinki, więc wykorzystałam je do scones. Pyszności! Puszyste, lekko słodkie od batatów w sam raz na śniadanie z sadzonym jajkiem i smażonym boczkiem.
Składniki: na 12 scones
125 g puree z batatów
250 g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soda oczyszczonej
½ łyżeczki soli
90 g masła
125 ml mleka
Dodatki
po 1 jajku na każdą kanapkę
po plastrze, cienko pokrojonego i usmażonego boczku
po plastrze sera tostowego
Wykonanie:
Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Pokrój masło w kostki i dodaj do suchych składników. Połącz palcami, do utworzenia kruszonki.
Wymieszaj puree z batatów z mlekiem i dodaj kruszonkę. Połącz wszystko lekko. Rozciągnij ciasto na placek o grubości 2 cm i wytnij krążki , u mnie o średnicy 7 cm.
Piecz scones w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Mi się trochę przypiekły , bo trzymałam w piekarniku 15 minut. Więc teraz już wiem, że 10 minut swobodnie wystarczy.
Lubię wypiekać scones, bo robi je się bardzo szybko. Proponuję szafranowe scones, które zawsze robię w okresie świątecznym, a dla smakoszy cynamonu scones z cynamonem .
Polecane przepisy
Muffinki na śniadanie czyli rozpusta w biały dzień
Szafranowe scones z zurawina
Pyszne scones z cynamonem
Kremowy sos do makaronu z kurczakiem i boczkiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/sztormowy-poniedzialek-i-scones-z-batatami