ßßß
Składniki: na 12 scones125 g puree z batatów250 g mąki1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soda oczyszczonej½ łyżeczki soli90 g masła125 ml mlekaDodatkipo 1 jajku na każdą kanapkępo plastrze, cienko pokrojonego i usmażonego boczkupo plastrze sera tostowegoWykonanie:Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Pokrój masło w kostki i dodaj do suchych składników. Połącz palcami, do utworzenia kruszonki.Wymieszaj puree z batatów z mlekiem i dodaj kruszonkę. Połącz wszystko lekko. Rozciągnij ciasto na placek o grubości 2 cm i wytnij krążki , u mnie o średnicy 7 cm.Piecz scones w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Mi się trochę przypiekły , bo trzymałam w piekarniku 15 minut. Więc teraz już wiem, że 10 minut swobodnie wystarczy.
Lubię wypiekać scones, bo robi je się bardzo szybko. Proponuję szafranowe scones, które zawsze robię w okresie świątecznym, a dla smakoszy cynamonu scones z cynamonem .Polecane przepisyMuffinki na śniadanie czyli rozpusta w biały dzieńSzafranowe scones z zurawinaPyszne scones z cynamonemKremowy sos do makaronu z kurczakiem i boczkiem