Wykonanie
U mnie dzisiaj sztormowo i w kuchni i na dworze. Wczoraj w wiadomościach o niczym innym nie mówiono, tylko o nadchodzącym sztormie. Pada już i podwiewa zdrowo, a moje dziecko ma dzisiaj egzamin na prawo jazdy…W kuchni też sztormowo, bo już od siódmej zaczęłam piec
chleb, który rosnął nocą. No cóż wcześnie, ale trochę potrwa zanim człowiek przestawi się na nowy czas…Po
chlebie, na który przepis na blogu już wkrótce, upiekłam scones z
batatami . Zostało mi puree z
batatów jak piekłam muffinki, więc wykorzystałam je do scones. Pyszności! Puszyste, lekko słodkie od
batatów w sam raz na śniadanie z
sadzonym jajkiem i
smażonym boczkiem.
Składniki: na 12 scones125 g puree z
batatów250 g
mąki1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soda oczyszczonej½ łyżeczki
soli90 g
masła125 ml
mlekaDodatkipo 1
jajku na każdą kanapkępo plastrze, cienko pokrojonego i usmażonego
boczkupo plastrze
sera tostowegoWykonanie:Wymieszaj
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę. Pokrój
masło w kostki i dodaj do suchych składników. Połącz palcami, do utworzenia kruszonki.Wymieszaj puree z
batatów z
mlekiem i dodaj kruszonkę. Połącz wszystko lekko. Rozciągnij ciasto na placek o grubości 2 cm i wytnij krążki , u mnie o średnicy 7 cm.Piecz scones w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Mi się trochę przypiekły , bo trzymałam w piekarniku 15 minut. Więc teraz już wiem, że 10 minut swobodnie wystarczy.
Lubię wypiekać scones, bo robi je się bardzo szybko. Proponuję
szafranowe scones, które zawsze robię w okresie świątecznym, a dla smakoszy
cynamonu scones z
cynamonem .Polecane przepisyMuffinki na śniadanie czyli rozpusta w biały dzień
Szafranowe scones z
zurawinaPyszne scones z
cynamonemKremowy sos do
makaronu z
kurczakiem i
boczkiem