Wykonanie
Witam serdecznie! Jaki piękny dzień! Warto go rozpocząć pysznym śniadaniem, na ktore przygotowałam pyszne
dyniowe scones . Bardzo lubię scones, bo można je przygotować w mgnieniu oka, na śniadanie to po prostu perfekcyjny i niepracochłonny wypiek.Jak wspomniałam w ostatnim
poście przepis miesiąca w październiku jest pod hasłem dyni. Mam nadzieję, że już się zaopatrzyliście w
dynię, bo ja tak! W lodówce
stoją słoiczki z
dyniowym musem. Zazwyczaj kroję na pół i piekę
dynię do miękkości w piekarniku. Później łyżką oddzielam miąższ od skórki i pestek.
Składniki: na 6 scones250 g
pszennej mąki, 4,5 dl¼ łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
gałki muszkatałowej1 łyżeczka
cynamonu90 g zimnego
masła150 ml
maślanki, + 1-2 łyżki w zależności od
mąki3 łyżki
dyniowego puree
Zacznij od dyni. Przekrój
dynię na pół ( u mnie
dynia piżmowa, średniej wielkości) i piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez około 35 minut. Ostudzoną
dynię pozbaw skórki i nasion, pokrój i zmiksuj.
Masło posiekaj z
mąką, proszkiem,
sodą,
solą i
przyprawami. Kiedy już ciasto będzie grudkowate dodaj
maślankę i puree. Uformuj placek o grubości 4 cm i metalową obręczą lub szklanką wytnij 6 scones. Ułóż scones jeden obok drugiego na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC na termoobiegu przez 20 minut.
Lubię scones z
twarożkiem i
dżemem ale też nie pogardzę scones z
sadzonym jajkiem .Polecane przepisySztormowy poniedziałek i scones z
batatamiDyniowe placuszki z
pistacjamiPyszne scones z
cynamonemSzafranowe scones z
zurawina