ßßß
Składniki: na 6 scones250 g pszennej mąki, 4,5 dl¼ łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka soli1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta gałki muszkatałowej1 łyżeczka cynamonu90 g zimnego masła150 ml maślanki, + 1-2 łyżki w zależności od mąki3 łyżki dyniowego puree
Zacznij od dyni. Przekrój dynię na pół ( u mnie dynia piżmowa, średniej wielkości) i piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez około 35 minut. Ostudzoną dynię pozbaw skórki i nasion, pokrój i zmiksuj.Masło posiekaj z mąką, proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Kiedy już ciasto będzie grudkowate dodaj maślankę i puree. Uformuj placek o grubości 4 cm i metalową obręczą lub szklanką wytnij 6 scones. Ułóż scones jeden obok drugiego na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC na termoobiegu przez 20 minut.
Lubię scones z twarożkiem i dżemem ale też nie pogardzę scones z sadzonym jajkiem .Polecane przepisySztormowy poniedziałek i scones z batatamiDyniowe placuszki z pistacjamiPyszne scones z cynamonemSzafranowe scones z zurawina