Bardzo polecam przepis na puszyste ciasto z jagodami. Szybkie ciasto na oleju puszyste, mięciutkie, znikające w mgnieniu oka. Upiekłam to ciasto na niedzielę, dobrze , że nie wcześniej. Publikując ten post dojadam ostatnie okruszki. Oto przepisSkładniki:5 jajek200 ml cukru + 2 łyżki1 łyżeczka waniliowego cukru150 ml oleju400 ml mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia½ l świeżych jagód2 łyżki cukru pudru do posypaniaWykonanie:Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, po czym dodaj cukier i cukier waniliowy ubijając cały czas. Następnie dodaj po jednym żółtku, ubijając cały czas, a na końcu wlej olej. Teraz możesz odłożyć mikser.Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną. Wylej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i posyp jagodami, przyduś lekko.Piecz ciasto na 175ºC przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.Polecane przepisyCiasto migdałowe z rabarbaremBardzo wilgotne ciasto owocoweUcierane ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkamiBabka kokosowo pomarańczowaCiasto ucierane z kokosem i rabarbarem