Wykonanie
Uwielbiam takie ciasta. W leniwe weekendy, kiedy człowiek nastawia się na regenerację, nakład naszej pracy powinien być zbliżony do minimum. I z tym plackiem tak właśnie jest. Wsypać, zmiksować i patrzeć jak pięknie rośnie.Pięknie wyrasta, jest wilgotne, pyszne. Szkoda, że szybko znika. Gdy chcemy, by zostało do niedzielnej
kawy, to jednak proponuję zrobić z dwóch porcji :D
Składniki:3
jajka1 szklanka
cukru2,5 szklanki
mąki3 łyżki
proszku do pieczenia1 szklanka
jogurtu1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
cukru waniliowegoowoceJajka z
cukrem ubić mikserem na puszystą masę. Dodać resztę składników poza
owocami i zmiksować. Na koniec wsypać
owoce i wymieszać. Mogą to być
owoce zarówno mrożone, świeże, jak i z kompotu. Ja do swojego ciasta dałam mrożone
maliny,
świeże jabłko i
jeżyny z kompotu... :) Ciasto wylać na małą blaszkę, może być również okrągła, wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe. Piec w 175 stopniach przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.