ßßß
ciasto na 4 - 6 omletów:2 jaja1/3 szklanki cukru ( do całości dopełnić 1 łyżeczką cukru waniliowego)6 łyżek mąki (bez czubka, ale nie płaskich)1/5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka olejuokoło 350 ml śmietany kremówki (jeśli chcemy,aby omlety mogły poleżeć trochę dłużej w lodówce, użyjmy 36%)2 opakowania usztywniacza do śmietanki (takiego na 200 ml)ewentualnie owocecukier puder do posypaniaBiałka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukry, miksujemy około 1 minuty, następnie dokładamy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.Na papierze do pieczenia rysujemy owalne kształty, smarujemy papier cienką warstwą oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy po wzorze.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, u mnie około 8 - 10 minut. Ważne, by nie doprowadzić do tego, by krawędzie placuszków zaczęły się rumienić nadmiernie, gdyż wtedy omlety mogą nam się łamać.Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie oderwać placuszki od papieru i lekko, z czuciem zginając, "owinąć" wokół grubszego drewnianego trzonka np. tłuczka do mięsa. Zostawić w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.W tym czasie ubijamy śmietankę z usztywniaczem.Do wnętrza omletu nakładamy ubitą śmietankę za pomocą łyżki lub szprycy, ewentualnie dekorujemy owocami, wkładamy do lodówki.Uwaga: Omlety dobrze jest zrobić maksymalnie 2 - 3 godziny przed zjedzeniem, wtedy nie nasiąkną wilgocią ze śmietany.Jeśli chcemy dłużej je przetrzymać w lodówce, proponuję do śmietany dodać niewielką ilość żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku.