Wykonanie
Delikatne i przepyszne :)

ciasto na 4 - 6 omletów:2
jaja1/3 szklanki
cukru ( do całości dopełnić 1 łyżeczką
cukru waniliowego)6 łyżek
mąki (bez czubka, ale nie płaskich)1/5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
olejuokoło 350 ml
śmietany kremówki (jeśli chcemy,aby omlety mogły poleżeć trochę dłużej w lodówce, użyjmy 36%)2 opakowania usztywniacza do
śmietanki (takiego na 200 ml)ewentualnie
owocecukier puder do posypania
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodajemy
cukry, miksujemy około 1 minuty, następnie dokładamy
żółtka,
olej i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.Na papierze do pieczenia rysujemy owalne kształty, smarujemy papier cienką warstwą
oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy po wzorze.

Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, u mnie około 8 - 10 minut. Ważne, by nie doprowadzić do tego, by krawędzie placuszków zaczęły się rumienić nadmiernie, gdyż wtedy omlety mogą nam się łamać.Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie oderwać placuszki od papieru i lekko, z czuciem zginając, "owinąć" wokół grubszego drewnianego trzonka np. tłuczka do
mięsa. Zostawić w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.W tym czasie ubijamy
śmietankę z usztywniaczem.Do wnętrza omletu nakładamy ubitą
śmietankę za pomocą łyżki lub szprycy, ewentualnie dekorujemy
owocami, wkładamy do lodówki.Uwaga: Omlety dobrze jest zrobić maksymalnie 2 - 3 godziny przed zjedzeniem, wtedy nie nasiąkną wilgocią ze
śmietany.Jeśli chcemy dłużej je przetrzymać w lodówce, proponuję do
śmietany dodać niewielką ilość
żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku.
