ßßß
Pierś z kurczaka zamarynowałam suszonymi ziołami i słodką papryką. Wrzucona na rozgrzaną patelnię była już gotowa po paru minutach. W międzyczasie makaron bulgotał radośnie w garnku obok. Odgłos rozkładanych talerzy na stole od razu przywołał przywołał rodzinkę do kuchni…
Składniki:5 piersi z kurczaka, 600 g1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 łyżki suszonych ziół, u mnie mieszanka prowansalska1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonyolej do smażenia300 g portabello3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę2 łyżki masła1 łyżka oleju1 brokuł, duży5 łyżek posiekanej natki pietruszki80 g parmezanu, świeżo utartego100 śmietanki300 g spaghetti, sucha masaWykonanie:Piersi z kurczaka podziel na mniejsze jeśli są bardzo duże. Oprósz papryką, ziołami, solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, około 3 minut po każdej w zależności od grubości fileta.Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie.Podziel brokuła na różyczki i blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłucz zimną wodą.Pokrój grzyby w plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Posól i popieprz. Smaż cały czas podrzucając grzyby na patelni. Grzyby mają się smażyć, a nie gotować. Dodaj pietruszkę i czosnek i smaż jeszcze przez minutę.Następnie dodaj odcedzony makaron, brokuły, śmietankę i parmezan, zamieszaj lekko.Pokrój usmażonego kurczaka w plastry i ułóż na porcji makaronu. posyp dodatkowo natką i parmezanem.
Polecane przepisyAch ci ludzie!Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellaŁosoś z grilla na zielonoRoladki z kurczaka z pomidorowym spaghettiKotlety mielone z boczkiem i pieczonymi warzywami