Wykonanie
Ostatnio przyrządziłam
pierś z kurczaka, którą podałam z
makaronem portabello z
brokułami .
Grzyby i
brokuły świetnie do siebie pasują. Użyłam tutaj
grzybów portabello. Są to duże mięsiste
grzyby, które nadają się do smażenia lub grillowania. Odrobina
soli,
pieprzu i łyżka
masła już eksponują wspaniały smak i aromat tych
grzybów.
Pierś z kurczaka zamarynowałam suszonymi
ziołami i
słodką papryką. Wrzucona na rozgrzaną patelnię była już gotowa po paru minutach. W międzyczasie
makaron bulgotał radośnie w garnku obok. Odgłos rozkładanych talerzy na
stole od razu przywołał przywołał rodzinkę do kuchni…

Składniki:5
piersi z kurczaka, 600 g1 łyżka
słodkiej papryki w proszku2 łyżki suszonych
ziół, u mnie mieszanka prowansalska1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu, grubo mielony
olej do smażenia300 g portabello3 ząbki
czosnku, przeciśnięty przez praskę2 łyżki
masła1 łyżka
oleju1
brokuł, duży5 łyżek posiekanej
natki pietruszki80 g
parmezanu, świeżo utartego100
śmietanki300 g spaghetti, sucha masaWykonanie:
Piersi z kurczaka podziel na mniejsze jeśli są bardzo duże. Oprósz
papryką,
ziołami,
solą i
pieprzem. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, około 3 minut po każdej w zależności od grubości fileta.Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie.Podziel
brokuła na różyczki i blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłucz zimną
wodą.Pokrój
grzyby w plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
Posól i popieprz. Smaż cały czas podrzucając
grzyby na patelni.
Grzyby mają się smażyć, a nie gotować. Dodaj
pietruszkę i
czosnek i smaż jeszcze przez minutę.Następnie dodaj odcedzony
makaron,
brokuły,
śmietankę i
parmezan, zamieszaj lekko.Pokrój usmażonego
kurczaka w plastry i ułóż na porcji
makaronu. posyp dodatkowo
natką i
parmezanem.

Polecane przepisyAch ci ludzie!
Pierś z kurczaka zapiekana z
mozzarellaŁosoś z grilla na zielonoRoladki z
kurczaka z
pomidorowym spaghettiKotlety mielone z
boczkiem i pieczonymi warzywami