Wykonanie
Zapraszam na zupę, łatwą, szybką i niezwykle smaczną. Jej przygotowanie trwa niewiele dłużej niż gotowanie
makaronu, a efekt końcowy jest zaskakujący :-)

Składniki (4 porcje):150 g
boczku500 g
brokułów (różyczki)1 duży
pomidor50 g
parmezanu2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku1,5 l
bulionu wołowego, gorącego150 g
makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
smalec - do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz,
sok z cytryny - do smakuRóżyczki
brokuła opłukać, końcówki łodyżek pokroić w plasterki.
Boczek pokroić w paski,
pomidora sparzyć i wyfiletować - pokroić na małe kawałki.
Czosnek pokroić w plasterki.W garnku lekko zrumienić na
smalcu boczek, dodać
czosnek i smażyć minutkę. Dodać
brokuły,
pomidory i podsmażyć chwilkę. Zalać wszystko
bulionem, zagotować. Dodać
makaron połamany na krótsze kawałki i gotować, aż do jego miękkości (wg przepisu na opakowaniu). Gdy
makaron i
brokuł będą miękkie (powinny być w tym samym czasie) doprawić zupę
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną
natkę i wymieszać. Nalać zupę do miseczek i posypać świeżo startym
parmezanem.Smacznego :-)