Wykonanie
Zastanawiam się czy jest w Polsce domowa gospodyni, która nie zna przepisu na
ogórki małosolne. Jeśli się taka znajdzie to polecam przepis moje
ogórki małosolne z mnóstwem
chrzanu,
czosnku i
kopru. Wspaniałe ogórasy, w te upały gotowe już po 3 dniach! Lekko ukiszone…takie lubię podgryzać prosto ze słoika, a Wy?W internecie roi się od przepisów na
ogórki małosolne jak również metod co do ich przyrządzania. Nie ściskać, kłaść jaśniejszymi końcówkami do góry, używać gumowych rękawiczek, zalewać zimną
wodą, zalewać
wodą mineralną, używać liści
porzeczki lub
wiśni, obcinać końcówki…no i pewnie jeszcze je poświęcić, żeby się ukisiły!

Składniki: na 2 duże słojeokoło 2 kg gruntowych
ogórków2 l wrzątku2 łyżki
soli4 wyrośnięte gałązki
koprudużo
chrzanu, korzeń i liściegłówka
czosnku
Umyte
ogórki ułóż w słoikach jeden przy drugim na przemian z
koprem, obranym
chrzanem, chrzanowymi liściami i ząbkami
czosnku. Proponuję nie obierać
czosnku, a za to lekko go zgnieść. We wrzątku rozpuść
sól. Zalej nim
ogórki i zamknij pokrywkami.
Ogórki małosolne są gotowe po 3 dniach jeśli jest bardzo ciepło.Uwielbiam domowe
przetwory. Ostatnio przygotowałam na zimę
jeżynowy dżem . Niedługo rozpocznie się sezon na
dynię, więc polecam Wam domowe chutney z
dynii .Polecane przepisy
Dżem truskawkowo rabarbarowyDżem jabłkowo śliwkowy ale jakiAromatyczne chutney z
dyniiGruszki w zalewie szafranowejDomowy
sok malinowy