Wykonanie
Rok w rok kiszę wielki
słój ogórków, żeby się najeść do woli małosolnych. Lubię zapach
chrzanu,
czosnku i
kopru, który towarzyszy przygotowywaniu tych klasycznych, ale zawsze pysznych
ogórków. Przepis mam od mamy. Najprostszy na świecie i najznakomitszy. Z dużą ilością i
chrzanu i
czosnku, żeby były pikantne i pełne smaku.Nie wyobrażam sobie lata bez małosolnych i nie wyobrażam sobie sałatek bez małosolnych i nie wyobrażam sobie prawdziwej, domowej kuchni bez małosolnych. Jednym słowem - tam gdzie nie ma małosolnych, tam nie ma nic :)
Składniki:2 kg
ogórków gruntowych, najlepiej małych15 cm kawałek korzenia
chrzanu10 ząbków
czosnku3 gałązki
kopru4 łyżki
soliPrzygotowanie:
Ogórki umyć dokładnie i nakłuć każdy widelcem. Zagotować 2 litry
wody z 4 łyżkami
soli.
Ogórki układać w słoju na przemian z
koprem,
chrzanem i
czosnkiem. Dobrze upchać. Zalać wszystko wrzącą
wodą z
solą i odstawić na 48 godzin lub dłużej. Im dłużej
ogórki będą stały, tym będą mocniej ukiszone.
Słój z
ogórkami trzymamy w ciemnym miejscu, przykryty.
SMACZNEGO!