Wykonanie
Lipiec się kończy, a to oznacza, że w polityce nastał sezon
ogórkowy …
Sezon
ogórkowy rozpoczyna się i u mnie i to całkiem dosłownie :) Na początek wyciągnęłam swój największy z największych
słój domowy, kupiłam dwa kilo dużych i małych
ogórków i do dzieła. Przepadam za małosolnymi, które nawet jeszcze nimi nie są … No po prostu przepadam za tą surowizną :) Przepadam też za tymi już bardziej ukiszonymi, ech … Nie ma to jak kromka świeżego
chleba z
masłem i cienko pokrojonym
ogórkiem małosolnym , mniamDo kiszenia używam maleńkich ogóreczków –
korniszonów i większych. Robię tak specjalnie. Najpierw kiszą się
korniszonki i to je wybieram pierwsze, a
potem te większe . W ten sposób mam
ogórki małosolne przez kilka dobrych dni i nie wszystkie na raz :)
W przepisie nie podałam liści
chrzanu bo nie miałam … oczywiście można włożyć 1-2 do smaku. W Małopolsce i na Podkarpaciu liście się dodaje obowiązkowo … Moja znajoma Małgorzata zawsze wkładała do misy w której kisiła swoje pyszne
ogórki kilka liści
chrzanu. Ja dziś nie dodałam, bo jedyny
chrzan, który mogłabym dodać rośnie w ogrodzie moich przyjaciół, a oni wyjechali … Dom zamknięty na cztery spusty, więc nie wypada skakać przez płot :)
Chrzan nie jest obowiązkowy ale dodaje
ogórkom smaku …Co będzie potrzebne:2kg
ogórków (na bardzo duży
słój)2 główki
czosnku młodego1
chrzan (korzeń)1-2 liście
chrzanu1 wiązka
kopru włoskiego
sól,
wodaJak wykonać:
Ogórki umyć, poodcinać końcówki w ogórkach większych z jednej i drugiej strony.
Chrzan umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki. Na dno słoja położyć kilka gałązek umytego
kopru włoskiego, kilka ząbków
czosnku,
chrzan w laskach i jeden liść oraz ułożyć starannie większe
ogórki. Następnie ponownie położyć kilka gałązek umytego
kopru włoskiego, kilka ząbków
czosnku,
chrzan w laskach i jeden liść oraz ułożyć starannie większe i mniejsze już
ogórki. Na sam wierzch położyć
koper włoski,
czosnek i i jeśli jeszcze Wam został to
chrzan (obojętnie w jakiej postaci).
Na koniec słoik z
ogórkami zalewamy
wodą (najlepiej ciepłą). Ja
daję na każdy litr
wody – jedną płaską łyżkę
soli, a czasem nawet mniej. Można dodać mniej i zachęcam do tego by dawać tej
soli jednak mniej :)
To tyle w kwestii
ogórków … idę zobaczyć do swojego słoika … :)