ßßß Cookit - przepis na Sezon ogórkowy … czyli ogórki małosolne wprost ze słoja :)

Sezon ogórkowy … czyli ogórki małosolne wprost ze słoja :)

nazwa

Wykonanie

Lipiec się kończy, a to oznacza, że w polityce nastał sezon ogórkowy
Sezon ogórkowy rozpoczyna się i u mnie i to całkiem dosłownie :) Na początek wyciągnęłam swój największy z największych słój domowy, kupiłam dwa kilo dużych i małych ogórków i do dzieła. Przepadam za małosolnymi, które nawet jeszcze nimi nie są … No po prostu przepadam za tą surowizną :) Przepadam też za tymi już bardziej ukiszonymi, ech … Nie ma to jak kromka świeżego chleba z masłem i cienko pokrojonym ogórkiem małosolnym , mniam
Do kiszenia używam maleńkich ogóreczków – korniszonów i większych. Robię tak specjalnie. Najpierw kiszą się korniszonki i to je wybieram pierwsze, a potem te większe . W ten sposób mam ogórki małosolne przez kilka dobrych dni i nie wszystkie na raz :)
W przepisie nie podałam liści chrzanu bo nie miałam … oczywiście można włożyć 1-2 do smaku. W Małopolsce i na Podkarpaciu liście się dodaje obowiązkowo … Moja znajoma Małgorzata zawsze wkładała do misy w której kisiła swoje pyszne ogórki kilka liści chrzanu. Ja dziś nie dodałam, bo jedyny chrzan, który mogłabym dodać rośnie w ogrodzie moich przyjaciół, a oni wyjechali … Dom zamknięty na cztery spusty, więc nie wypada skakać przez płot :)
Chrzan nie jest obowiązkowy ale dodaje ogórkom smaku …
Co będzie potrzebne:
2kg ogórków (na bardzo duży słój)
2 główki czosnku młodego
1 chrzan (korzeń)
1-2 liście chrzanu
1 wiązka kopru włoskiego
sól, woda
Jak wykonać:
Ogórki umyć, poodcinać końcówki w ogórkach większych z jednej i drugiej strony. Chrzan umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki. Na dno słoja położyć kilka gałązek umytego kopru włoskiego, kilka ząbków czosnku, chrzan w laskach i jeden liść oraz ułożyć starannie większe ogórki. Następnie ponownie położyć kilka gałązek umytego kopru włoskiego, kilka ząbków czosnku, chrzan w laskach i jeden liść oraz ułożyć starannie większe i mniejsze już ogórki. Na sam wierzch położyć koper włoski, czosnek i i jeśli jeszcze Wam został to chrzan (obojętnie w jakiej postaci).
Na koniec słoik z ogórkami zalewamy wodą (najlepiej ciepłą). Ja daję na każdy litr wody – jedną płaską łyżkę soli, a czasem nawet mniej. Można dodać mniej i zachęcam do tego by dawać tej soli jednak mniej :)
To tyle w kwestii ogórków … idę zobaczyć do swojego słoika … :)
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/07/sezon-ogorkowy-czyli-ogorki-maosolne.html