Wykonanie
Ostatnio długo mnie nie było, bo to w końcu sezon urlopowy. A po powrocie pracy tyle że nie wiadomo w co ręce włożyć. Na działce wszystko zarasta chwastami. Ale od dziś postaram się uzupełnić mój blog w nowe wpisy, a zaczynam od przepysznych domowych
ogórków kwaszonych, które w naszej polskiej kuchni są przecież nie do zastąpienia. A najlepiej smakują te zrobione własnoręcznie.


Do przygotowania domowych
ogórków potrzebne są:
ogórkikoperkorzeń
chrzanu wraz z liśćmi
czosneksólWykonanie:
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słojach, w wolne luki
między ogórkami wkładam,
koper,
chrzan oraz
czosnek. Wierzch przykrywam kawałkiem liścia
chrzanu(Ja dodaję dość dużo przypraw).
Wodę zagotowuję i na każdy litr dodaję płaską łyżkę
soli. Wrzątkiem zalewam słoiki zamykam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia. Zimne słoiki wynoszę do spiżarni i układam na półkach. Do słoika 0,9 l potrzeba około 1/2 litra
wody.Smacznego!
