ßßß
Dzisiejsze dodatki do łososia to prosty sos ze świeżej bazylii i dobrej oliwy oraz sałatka z rucola, zielonych szparag i truskawek. Zapraszam na przepis!Składniki: na 2 porcje350 g filetu z łososia, ze skórąsól i pieprz do smaku50 ml dobrej oliwygarść liści bazyliigarść rucola200 g zielonych szparagówkilka truskawekcytryna do skropienia
Podziel łososia na dwie porcje, posól i popieprz. Wybór przypraw wedle smaku, a ja użyłam płatków chili i czarnego pieprzu, grubozmielonego. Grilluj łososia na patelni grillowej lub grillu z obu stron po 2-3 minuty w zależności od grubości fileta. Po rozerwaniu widelcem mięso łososia powinno się błyszczeć i jeśli lubicie na pograniczu surowe. Jeszcze kilka lat temu podanie takiej ryby w restauracji było nie do pomyślenia. Dzisiaj taka niedopieczona ryba to prawdziwy rarytas dla podniebienia.
W międzyczasie przygotuj sos, miksując pokrojone liście bazylii z oliwą i solą. Ugotuj szparagi i opłucz zimną wodą. Na talerzu ułóż rucola i szparagi, posyp pokrojonymi truskawkami. Na wierzchu połóż ugrillowanego łososia, a obok plasterki cytryny (nie wyobrażam sobie ryby bez skropienia cytryną czy innym cytrusem). Całość polej sosem.Polecane przepisySałatka makaronowa z łososiemGrillowany łosoś z warzywnym couscousŁosoś smażony w sezamieŁosoś w orientalnym wydaniu