ßßß Cookit - przepis na Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam lekkie nie pracochłonne obiady, do których z pewnością można zaliczyć to danie, łosoś z grilla na zielono . Łosoś to smaczna i zdrowa ryba, która bardzo często gości na naszym stole nie mniej w postaci grilla. Nic trudnego przyrządzić łososia z grilla, a zawsze można go urozmaicić dodatkami.
Dzisiejsze dodatki do łososia to prosty sos ze świeżej bazylii i dobrej oliwy oraz sałatka z rucola, zielonych szparag i truskawek. Zapraszam na przepis!
Składniki: na 2 porcje
350 g filetu z łososia, ze skórą
sól i pieprz do smaku
50 ml dobrej oliwy
garść liści bazylii
garść rucola
200 g zielonych szparagów
kilka truskawek
cytryna do skropienia
Podziel łososia na dwie porcje, posól i popieprz. Wybór przypraw wedle smaku, a ja użyłam płatków chili i czarnego pieprzu, grubozmielonego. Grilluj łososia na patelni grillowej lub grillu z obu stron po 2-3 minuty w zależności od grubości fileta. Po rozerwaniu widelcem mięso łososia powinno się błyszczeć i jeśli lubicie na pograniczu surowe. Jeszcze kilka lat temu podanie takiej ryby w restauracji było nie do pomyślenia. Dzisiaj taka niedopieczona ryba to prawdziwy rarytas dla podniebienia.
W międzyczasie przygotuj sos, miksując pokrojone liście bazylii z oliwą i solą. Ugotuj szparagi i opłucz zimną wodą. Na talerzu ułóż rucola i szparagi, posyp pokrojonymi truskawkami. Na wierzchu połóż ugrillowanego łososia, a obok plasterki cytryny (nie wyobrażam sobie ryby bez skropienia cytryną czy innym cytrusem). Całość polej sosem.
Polecane przepisy
Sałatka makaronowa z łososiem
Grillowany łosoś z warzywnym couscous
Łosoś smażony w sezamie
Łosoś w orientalnym wydaniu
Źródło:http://codojedzenia.pl/losos-z-grilla-na-zielono