Wykonanie
Uwielbiam lekkie nie pracochłonne obiady, do których z pewnością można zaliczyć to danie,
łosoś z grilla na zielono .
Łosoś to smaczna i zdrowa
ryba, która bardzo często gości na naszym
stole nie mniej w postaci grilla. Nic trudnego przyrządzić
łososia z grilla, a zawsze można go urozmaicić dodatkami.

Dzisiejsze dodatki do
łososia to prosty sos ze świeżej
bazylii i dobrej
oliwy oraz
sałatka z
rucola,
zielonych szparag i
truskawek. Zapraszam na przepis!Składniki: na 2 porcje350 g filetu z
łososia, ze skórą
sól i
pieprz do smaku50 ml dobrej
oliwygarść liści
bazyliigarść
rucola200 g
zielonych szparagówkilka
truskawekcytryna do skropienia

Podziel
łososia na dwie porcje,
posól i popieprz. Wybór przypraw wedle smaku, a ja użyłam
płatków chili i
czarnego pieprzu, grubozmielonego. Grilluj
łososia na patelni grillowej lub grillu z obu stron po 2-3 minuty w zależności od grubości fileta. Po rozerwaniu widelcem
mięso łososia powinno się błyszczeć i jeśli lubicie na pograniczu surowe. Jeszcze kilka lat temu podanie takiej
ryby w restauracji było nie do pomyślenia. Dzisiaj taka niedopieczona
ryba to prawdziwy rarytas dla podniebienia.

W międzyczasie przygotuj sos, miksując pokrojone liście
bazylii z
oliwą i
solą. Ugotuj
szparagi i opłucz zimną
wodą. Na talerzu ułóż
rucola i
szparagi, posyp pokrojonymi
truskawkami. Na wierzchu połóż ugrillowanego
łososia, a obok plasterki
cytryny (nie wyobrażam sobie
ryby bez skropienia
cytryną czy innym
cytrusem). Całość polej sosem.Polecane przepisy
Sałatka makaronowa z
łososiemGrillowany
łosoś z warzywnym couscous
Łosoś smażony w
sezamieŁosoś w orientalnym wydaniu