Wykonanie
Witam serdecznie! Jestem tak zalata, że nie mam ma nic czasu, ale nie martwcie się, pamiętam o Was cały czas! Pomyślałam sobie, że dzisiaj zaproponuję Wam przepis ze szwedzkiej kuchni, a mianowicie kotlety mielone biff a`la Lindström. Osobiście bardzo lubię mielone kotlety podane z
buraczkami, więc przyrządzając te kotlety pierwszy raz byłam bardzo podekscytowana jak będą smakować. Moje oczekiwania smakowe spełniły się, bo kotlety mielone a`la Lindström wyszły wyśmienite.Choć to danie posiada szwedzką nazwę to prawdopodobnie wywodzi się z Rosji, a do Szwecji przywiódł je wyżej wymieniony Lindström w 1862 roku. Lindström zaprosił znajomych na obiad. Jego znajomi nie spodziewali się tylko jednego, że każdy z nich przyrządzi swój mielony według instrukcji zapraszającego. Tak, Lindström wiedział jak się zareklamować! Ponieważ danie szybko odniosło sukces, zaczęło się więc pojawiać w ówczesnych restauracjach pod nazwą biff a`la Lindström i tak jest do dziś.Jeśli więc planujecie obiad ze znajomymi, to może biff a`la Linström będzie dla nich miłym zaskoczeniem. Tradycyjny biff a`la Lindström podaje sę z ziemniaczanym puree. Ja wybrałam dzisiaj
sałatkę z
jęczmienną kaszą .

Składniki: na 12 mielonych kotletów1 kg mielonej
wołowiny1 duża
cebula4 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 ½ łyżki
kaparów200 g ugotowanych
buraczków, pokrojonych w drobną kostkę, mogą być z
octu1 łyżka
musztardy dijon250 ml
śmietanki, u mnie 30 %
sól i
pieprz do smaku1 łyżka
olejuolej + łyżka
masła do smażenia

Pokrój
cebulę w kostkę i zeszklij na
oleju. Jeśli
kapary są bardzo duże posiekaj je. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz i uformuj 12 okrągłych kotletów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu 4 -5 minut po obu stronach, obficie polewając gorącym tłuszczem.
Sałatka z
kaszy jęczmiennej i pesto z
zielonego groszku150 ml
kaszy jęczmiennejgarść
rukoli10-15 physalis150 g zielonegou gotowanego
groszku1 ząbek
czosnku2 łyżki posiekanej
pietruszkioliwa tyle aby uzyskać kremowe pesto2 łyżk pestek
dynii do posypania
sól do smaku
Groszek,
czosnek i
pietruszkę zmiksuj dolewając powoli
oliwę. Dopraw
solą. W misce wymieszaj lekko
rucola z
kaszą, część pesto i przekrojonymi na pół physalis. Posyp
sałatkę uprażonymi
pestkami dyni, a z reszty pesto zrób kleksy lub podaj w małej miseczce obok.Polecane przepisy

Kotlety mielone z
boczkiem i pieczonymi warzywami

Mielone z
bazylią i
mozzarella
Kotleciki mielone z
kurczaka w
pomidorowym sosie
Tradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniu

Szwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną
cebulą