ßßß Cookit - przepis na Kuchnia szwedzka biff a´la Lindström

Kuchnia szwedzka biff a´la Lindström

nazwa

Składniki

Wykonanie

Witam serdecznie! Jestem tak zalata, że nie mam ma nic czasu, ale nie martwcie się, pamiętam o Was cały czas! Pomyślałam sobie, że dzisiaj zaproponuję Wam przepis ze szwedzkiej kuchni, a mianowicie kotlety mielone biff a`la Lindström. Osobiście bardzo lubię mielone kotlety podane z buraczkami, więc przyrządzając te kotlety pierwszy raz byłam bardzo podekscytowana jak będą smakować. Moje oczekiwania smakowe spełniły się, bo kotlety mielone a`la Lindström wyszły wyśmienite.
Choć to danie posiada szwedzką nazwę to prawdopodobnie wywodzi się z Rosji, a do Szwecji przywiódł je wyżej wymieniony Lindström w 1862 roku. Lindström zaprosił znajomych na obiad. Jego znajomi nie spodziewali się tylko jednego, że każdy z nich przyrządzi swój mielony według instrukcji zapraszającego. Tak, Lindström wiedział jak się zareklamować! Ponieważ danie szybko odniosło sukces, zaczęło się więc pojawiać w ówczesnych restauracjach pod nazwą biff a`la Lindström i tak jest do dziś.
Jeśli więc planujecie obiad ze znajomymi, to może biff a`la Linström będzie dla nich miłym zaskoczeniem. Tradycyjny biff a`la Lindström podaje sę z ziemniaczanym puree. Ja wybrałam dzisiaj sałatkę z jęczmienną kaszą .
Składniki: na 12 mielonych kotletów
1 kg mielonej wołowiny
1 duża cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ½ łyżki kaparów
200 g ugotowanych buraczków, pokrojonych w drobną kostkę, mogą być z octu
1 łyżka musztardy dijon
250 ml śmietanki, u mnie 30 %
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
olej + łyżka masła do smażenia
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Jeśli kapary są bardzo duże posiekaj je. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz i uformuj 12 okrągłych kotletów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu 4 -5 minut po obu stronach, obficie polewając gorącym tłuszczem.
Sałatka z kaszy jęczmiennej i pesto z zielonego groszku
150 ml kaszy jęczmiennej
garść rukoli
10-15 physalis
150 g zielonegou gotowanego groszku
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej pietruszki
oliwa tyle aby uzyskać kremowe pesto
2 łyżk pestek dynii do posypania
sól do smaku
Groszek, czosnek i pietruszkę zmiksuj dolewając powoli oliwę. Dopraw solą. W misce wymieszaj lekko rucola z kaszą, część pesto i przekrojonymi na pół physalis. Posyp sałatkę uprażonymi pestkami dyni, a z reszty pesto zrób kleksy lub podaj w małej miseczce obok.
Polecane przepisy
Kotlety mielone z boczkiem i pieczonymi warzywami
Mielone z bazylią i mozzarella
Kotleciki mielone z kurczaka w pomidorowym sosie
Tradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniu
Szwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną cebulą
Źródło:http://codojedzenia.pl/kuchnia-szwedzka-biff-ala-lindstrom