Wykonanie
Kremowe risotto z salsicciaUwielbiam włoską
kiełbaskę salsiccia, ale jeszcze nie próbowałam zrobić z nią risotto. Kremowe risotto z salsiccia lub jak Włosi mówią risotto con salsiccia to moje pierwsze risotto. Mój mąż nie lubi takich kremowych
ryżów, ale ten przypadł mu do smaku. Ja jestem wszystkożerna, ale muszę przyznać, że risotto wyszło mi pyszne i bardzo mi smakowało.Jeśli nie macie możliwości kupić salsiccia możecie wybrać jakąś inną ostrą
kiełbaskę np. chorizo. Risotto to bardzo szybkie danie, wymagające jednak trochę wprawy jeśli chodzi o przyrządzenie
ryżu. Myślę, że egzamin zdałam. Lubicie kuchnię włoską, bo ja bardzo!

Składniki:2 porcje150 ml avorio
ryżu, specjalny
ryż do risotta350 ml
wody1 kostka bulionowa75 ml
białego wina4 łyżki utartego
parmezanu250 g
kiełbasy salsiccia, moja była parzona2
szalotki, duże1 łyżka
masłapieprz do smaku3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiWykonanie:Zagotuj
wodęi rozpuść kostkę
bulionową.Pokrój drobno
cebulkę i zeszklij na
maśle wraz z
ryżem, na głębokiej patelni lub rondlu o grubym dnie. Wlej
wino i gotuj przez 2 minuty, aż część
wina lekko odparuje. Dodaj teraz stopniowo gorący
bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję, około 20 minut. Być może potrzebujesz więcej
bulionu w zależności od rodzaju
ryżu. Dosmakuj ewentualnie
solą i
pieprzem.Pokrój salsiccia w plasterki i zrumień na
maśle z
pietruszką.Dodaj
kiełbasę z
pietruszką i
parmezan do risotta i delikatnie wymieszaj.Podawaj na gorąco.

Polecane przepisyBigos z
cukinii i chorizo
Cannelloni z
szynką i
ricottąWłoska surówka do pizzy z
białej kapustyPolędwiczki wieprzowe na słodko kwaśnoSzybki obiad zapiekanka z
kiełbasą