ßßß Cookit - przepis na Koreczki serowe z daktylami i chili

Koreczki serowe z daktylami i chili

nazwa

Wykonanie

Koreczki serowe z daktylami i chili – Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów
Uwielbiam przekąski na karnawałowym stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować koreczki serowe z daktylami i chili. Nie są to zwykłe koreczki serowe, bo cheddar, który tu użyłam i pozostałe składniki zostały najpierw zamarynowane. Bardzo mi smakuje marynowany cheddar. Kiedyś upiekłam focaccia z takim marynowanym serem, który kupiłam w pobliskich delikatesach. Od tamtego czasu chodziło mi po głowie, aby przyrządzić marynowany cheddar według własnej receptury i w końcu nadarzyła się okazja. Co prawda u mnie do karnawałowej imprezy jeszcze parę dni, ale dzisiaj przepis na koreczki serowe już na blogu.
Składniki: na 20 koreczków
100 g sera cheddar
100 ml oliwy z pestek winogron
10 daktyli, podzielonych na pół bez pestek
1 czerwone chili, pokrojone w krążki
2 łyżki chili sosu, tutaj mój domowy chili sos
odrobina nasion włoskiego kopru lub anyżu
3 ziarna różowego pieprzu, lekko rozgniecione
3 ziarna czarnego pieprzu
szczypta suszonych lub świeżych ziół, u mnie rozmaryn i tymianek
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i wlej do półlitrowego słoiczka ze szczelnym zamknięciem.
Zanurz w marynacie pozostałe składniki, zamknij i potrząśnij. Marynuj ser najmniej 5 godzin. Taki zamarynowany ser może postać w lodówce 3 tygodnie.
W styczniowym wyzwaniu blogerek i blogerów wzięli udział:
PATRYK I ADA – Cook
GOSIA – Codojedzenia
Polecane przepisy
Mini kanapki z łososiowym tatarem
Sałatka z wędzonego łososia i raków
Przepis miesiąca – przekąski
Pączki tradycyjne smażone na smalcu
Źródło:http://codojedzenia.pl/koreczki-serowe-z-daktylami-i-chili-styczniowe-wyzwanie-blogerek-i-blogerow