Wykonanie
Koreczki
serowe z
daktylami i
chili – Styczniowe Wyzwanie Blogerek i BlogerówUwielbiam przekąski na karnawałowym
stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować koreczki
serowe z
daktylami i
chili. Nie są to zwykłe koreczki
serowe, bo
cheddar, który tu użyłam i pozostałe składniki zostały najpierw zamarynowane. Bardzo mi smakuje marynowany
cheddar. Kiedyś upiekłam focaccia z takim marynowanym
serem, który kupiłam w pobliskich delikatesach. Od tamtego czasu chodziło mi po głowie, aby przyrządzić marynowany
cheddar według własnej receptury i w końcu nadarzyła się okazja. Co prawda u mnie do karnawałowej imprezy jeszcze parę dni, ale dzisiaj przepis na koreczki
serowe już na blogu.

Składniki: na 20 koreczków100 g
sera cheddar100 ml
oliwy z pestek
winogron10
daktyli, podzielonych na pół bez pestek1 czerwone
chili, pokrojone w krążki2 łyżki
chili sosu, tutaj mój domowy
chili sosodrobina nasion włoskiego
kopru lub
anyżu3 ziarna różowego
pieprzu, lekko rozgniecione3 ziarna
czarnego pieprzuszczypta suszonych lub świeżych
ziół, u mnie
rozmaryn i
tymianekWykonanie:Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i wlej do półlitrowego słoiczka ze szczelnym zamknięciem.Zanurz w marynacie pozostałe składniki, zamknij i potrząśnij. Marynuj
ser najmniej 5 godzin. Taki zamarynowany
ser może postać w lodówce 3 tygodnie.


W styczniowym wyzwaniu blogerek i blogerów wzięli udział:
PATRYK I ADA – CookGOSIA – CodojedzeniaPolecane przepisyMini kanapki z łososiowym tatarem
Sałatka z
wędzonego łososia i
rakówPrzepis miesiąca – przekąskiPączki tradycyjne smażone na
smalcu