Wykonanie
Dzisiaj będzie o pieczonej
papryce, ponieważ dostałam kilka pytań na ten temat.
Papryka to bardzo smaczne, zdrowe i wdzięczne warzywo, które warto często włączać do swojego menu.Najzdrowsza jest nieprzetworzona, po prostu umyta i oczyszczona z nasion. Jednak surowa, na dodatek ze skórką, nie wszystkim smakuje. Część rodziców nawet boi się podawać ją małym dzieciom ze względu właśnie na ew. możliwość utknięcia kawałków skórki w przewodzie pokarmowym co może wywołać niedyspozycje gastryczne. Można pobawić się w obieranie surowej
papryki przy pomocy małego, bardzo
ostrego nożyka, ale to dość żmudne zajęcie. Ale na szczęście można ją upiec i w łatwy sposób tej skórki się pozbyć. Z takiej
słodkiej papryki można przygotowywać różne dania - pastę,
sałatkę, zupę, przekąski, sosy ...
Na zaprzyjaźnionych dzieciakach sprawdziłam taką
paprykę pieczoną. Dzieci chętnie zjadły zupę krem właśnie z tak przetworzonego warzywa. Smakowała im
sałatka i kanapki z dodatkiem pieczonych kawałków. Chętnie próbowały różnych
serów zawiniętych w płaty
papryki i skropionych
ziołowym dressingiem.
Strąki papryki, najlepiej takiej o grubym miąższu, umyłam i osuszyłam. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - to ważne bo w czasie pieczenia może wyciekać sok więc trzeba zabezpieczyć blachę przed przypaleniem. Blachę z
papryką wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z włączonym termoobiegiem na ok. 30 minut. Jeśli macie funkcję grilla w piekarniku to jej użyjcie. Czas pieczenia zależy od wielkości
papryk i ich mięsistości. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia przewróciłam strąki na drugą stronę żeby równomiernie się upiekły. Warzywo jest gotowe kiedy skórka zacznie marszczyć się i czernieć.Znam osoby, które opiekają
paprykę nad płomieniem gazu jednak ja nie lubię tej metody. Na warzywie osadzają się szkodliwe dla zdrowie cząsteczki powstające przy spalaniu gazu a całe warzywo nie mięknie równomiernie. Zdecydowanie wolę
paprykę dobrze upieczoną w piekarniku.Upieczoną
paprykę od razu po wyjęciu z piekarnika przełożyłam do dużej miski i przykryłam szczelnie folią spożywczą. Jeśli nie macie miski można warzywa włożyć do worka foliowego. Przykrytą zostawiłam na 10 minut żeby nieco przestygła. Po zdjęciu folii wyjmowałam strąki po kolei na głęboki duży talerz. Przekrawałam je
ostrym nożem na 2-4 części, oczyszczałam z nasion i zdejmowałam skórkę, która odchodzi bez żadnego problemu - można ją zdjąć nawet palcami. Krojąc
paprykę trzeba uważać bo w środku na pewno będzie gorący płyn.Upieczoną, oczyszczoną
paprykę można dodać do sałatek, zrobić zupę, sos, mus albo doprawić i zamarynować w
oliwie z
ziołami.