ßßß Cookit - przepis na Roladki drożdżowe z parówkami

Roladki drożdżowe z parówkami

nazwa

Wykonanie

Dzi­siaj pro­ściutki prze­pis na bazie cia­sta na pizzę — roladki droż­dżowe z parów­kami.
Składniki na roladki:
cia­sto na pizzę,
5 szt. paró­wek (jakichś bar­dziej mię­snych, mogą być też frank­fur­terki),
10 pla­ster­ków sera żół­tego,
kon­cen­trat pomi­do­rowy,
musz­tarda,
zioła pro­wan­sal­skie,
oliwa z oli­wek.
Cia­sto dzie­limy na 10 por­cji. Każdy kawa­łek cia­sta roz­wał­ko­wu­jemy na cienki, długi pro­sto­kąt o sze­ro­ko­ści 1/2 parówki. Pro­sto­ką­ciki sma­ru­jemy wedle uzna­nia: albo musz­tardą, albo kon­cen­tra­tem pomi­do­ro­wym. W dru­gim przy­padku posy­pu­jemy je jesz­cze obfi­cie zio­łami pro­wan­sal­skimi i skra­piamy oliwą.
Parówki “oskó­ro­wu­jemy” z folii i tniemy na pół. Każdą połówkę zawi­jamy w pasek cia­sta, a na wierzch kła­dziemy pla­ste­rek sera żół­tego. Tak otrzy­mane roladki zapie­kamy w pie­kar­niku roz­grza­nym do tem­pe­ra­tury ok. 200ºC przez 10–20 min, aż do przy­ru­mie­nie­nia sera.
Roladki droż­dżowe z parów­kami sta­no­wią samo­dzielny posi­łek, ale nic nie stoi na prze­szko­dzi aby­śmy podali je np z mize­rią i pomi­dor­kami kok­taj­lo­wymi, tak jak na powyż­szym zdję­ciu. Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/roladki-drozdzowe-z-parowkami