Wykonanie
Dzisiaj prościutki przepis na bazie ciasta na pizzę — roladki drożdżowe z parówkami.Składniki na roladki:ciasto na pizzę,5 szt. parówek (jakichś bardziej mięsnych, mogą być też frankfurterki),10 plasterków
sera żółtego,koncentrat pomidorowy,musztarda,
zioła prowansalskie,
oliwa z oliwek.Ciasto dzielimy na 10 porcji. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki, długi prostokąt o szerokości 1/2
parówki. Prostokąciki smarujemy wedle uznania: albo musztardą, albo koncentratem pomidorowym. W drugim przypadku posypujemy je jeszcze obficie ziołami prowansalskimi i skrapiamy
oliwą.
Parówki “oskórowujemy” z folii i tniemy na pół. Każdą połówkę zawijamy w pasek ciasta, a na wierzch kładziemy plasterek
sera żółtego. Tak otrzymane roladki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200ºC przez 10–20 min, aż do przyrumienienia
sera.
Roladki drożdżowe z parówkami stanowią samodzielny posiłek, ale nic nie stoi na przeszkodzi abyśmy podali je np z mizerią i pomidorkami koktajlowymi, tak jak na powyższym zdjęciu. Smacznego!