ßßß Cookit - przepis na Pizza z pasztetem teściowej

Pizza z pasztetem teściowej

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pizza z pasz­te­tem, deli­katna niczym młot Thora, z impe­tem trafi w wysu­bli­mo­wane gusta męskiej gawie­dzi. Skład­ni­ków w niej nie­wiele, ale sporą rolę przy spo­rzą­dza­niu tej pizzy ode­grała teściowa.
Moja teściowa ma wiele zalet — jak to teściowe 😉 — ale chyba naj­więk­szą z nich jest umie­jęt­ność przy­rzą­dze­nia nie­sa­mo­wi­tego pasz­tetu z prze­róż­nych okraw­ków mięs, z któ­rych nie dało się już spo­rzą­dzić innych potraw. Pytana o pro­por­cje, dotych­czas nie potra­fiła (a nie podej­rze­wam, żeby nie chciała) odpo­wie­dzieć pre­cy­zyj­nie. Pasz­tet za każ­dym razem wycho­dzi jej rewe­la­cyjny i naj­czę­ściej ociu­pinkę inny. Domy­ślam się, że ta pizza uda się z dowol­nym — byle bar­dziej mię­snym — pasz­te­tem, bo prze­cież nie chcemy się łado­wać pustymi kalo­riami.
Składniki
cia­sto na pizzę — z tego prze­pisu,
200 g pasz­tetu (mię­snego, naj­le­piej domo­wego),
100–150 g tar­tego sera żół­tego,
1 ogó­rek kiszony,
4 czu­bate łyżeczki dobrego kon­cen­tratu pomi­do­ro­wego,
1 czu­bata łyżeczka ziół pro­wan­sal­skich.
Spód do pizzy sma­ru­jemy kon­cen­tra­tem pomi­do­ro­wym i posy­pu­jemy obfi­cie zio­łami pro­wan­sal­skimi. Wykła­damy nań roz­drob­niony na kawa­łeczki pasz­tet i pokro­jo­nego w talarki kiszo­nego ogórka. Pizzę z pasz­te­tem posy­pu­jemy tar­tym żół­tym serem i zapie­kamy do lek­kiego zru­mie­nie­nia w mocno roz­grza­nym pie­kar­niku (ok. 15–20 min). Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/pizza-z-pasztetem-tesciowej