ßßß Cookit - przepis na Papryczki Jalapeno w Bekonie

Papryczki Jalapeno w Bekonie

nazwa

Wykonanie

To ostatnio hit wszystkich imprez ... pikantnawe papryczki i chrupiący boczek .... mniam mniam. Nie obawiajcie się papryczek jalapeno, bez nasionek nie są zbyt ostre. Tak naprawdę powinnam podziękować mojej przyjaciółce, u której jadłam ten przysmaczek i tak mi przypadł ... do żołądka :)
Kasiu, Ziółko w Kuchni na łamach bloga składa wyrazy podziękowania za użyczenie przepisu ... papryczki są super !!!
Składniki:
15 surowych papryczek jalapeno
15 plasterków bekonu
2 serki Philadelphia (lub inne dostępne serki kremowe 450 g)
Wykonanie:
Przygotowując tą zakąskę najlepiej sie zaopatrzyć w gumowe rękawiczki, gdyż praca z ostrymi papryczkami nie jest najprzyjemniejsza dla naszych rąk ... mnie piekły przez kilka godzin, a tylko proces nadziewania papryczek robiłam bez rękawic.
W pierwszej kolejności należy pozbyć się nasionek ze środka papryczki poprzez rozcięcie jej wzdłuż i dokładne wydłubanie wszystkich nasion. Każdą z kolejna tak przygotowujemy, następnie myjemy od wewnątrz i zewnątrz i osuszamy. Do każdej papryczki nakładamy ok.1-2 łyżeczek serka (w zależności od wielkości papryczek), lekko dociskamy rozcięte boki i całośc owijamy bekonem. Najlepiej wybrać nie za tłusty, a papryczki im większe tym lepiej się prezentują ... co możecie sami ocenić, zdjęcia poniżej są robione z większymi papryczkami, a zdjęcie główne z mniejszymi. Nie pytajcie czemu nie zrobiłam końcowych zdjęć z tymi większymi :/
Papryczki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy tak długo, aż boczek się wytopi i będzie lekko chrupiący , co powinno zająć ok. 20-30 minut. Nie robiłam ich na grillu, ale wydaje mi się, że wyszłyby równie dobre ... jedynym "problemem" jest kapiący tłuszcz z boczku.
Papryczki można przygotować nawet kilka godzin wcześniej i tylko włożyć do piekarnika w pożądanym czasie.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/08/papryczki-jalapeno-w-bekonie.html