ßßß
Kokosowe makaroniki z rumemSkładniki: na 24 makaroniki3 białka125 g cukru pudru200 g marcepanu125 kokosowych wiórkówskórka otarta z połowy cytryny1 łyżka rumu50 g czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej). Ubij białka na sztywno. Dodaj połowę cukru i ubijaj jeszcze przez minutę.Dodaj starty na tarce marcepan i zmiksuj z białkami. Teraz dodaj resztę cukru, kokosowe wiórki, otartą skórkę z połowy cytryny i rum. Zmiksuj szybko. Napełnij rękaw cukierniczy opatrzony dużą nakładką, u mnie w kształcie gwiazdki. Wyciśnij stożki o średnicy 4 cm i odstępach, na blasze uprzednio pokrytej pergaminem. Piecz makaroniki przez 15 minut na złoty kolor.Wyjmij z piekarnika i ostudź za nim je oderwiesz od pergaminu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj łyżeczkę oleju i wymieszaj. Maczaj makaroniki do połowy w czekoladzie i z powrotem ułóż w odstępach do zastygnięcia czekolady. Przechowuj w suchym miejscu, szczelnie zamknięte.Polecane przepisyCiasteczka migdałowe super szybkiePopękane ciasteczka limonkoweCytrynowe ciasteczka z makiemKruche ciasteczka czekoladowo owsianeCiasteczkowo – ciasteczka orzechowo czekoladowe