Wykonanie
Dzwony dzwonią z pobliskiego kościoła. Mieszkam blisko jedynego, szwedzkiego, katolickiego kościoła w Goteborgu…Czasami nie muszę spoglądać na zegarek aby wiedzieć jaka jest godzina.Dzisiaj od rana krzątałam się po kuchni. Przygotowałam ostatni świąteczny obiad i oczywiście deser. Postanowiłam wypróbować
kokosowe makaroniki z
rumem, zwłaszcza, że ostatnio nagromadziłam sporo
białek w lodówce, a wiadomo
makaroniki przyrządza się z białkach. Bardzo lubię kokosanki ale dzisiaj wybrałam świąteczny wariant tych
ciasteczek z marcepanem i
czekoladową polewą. Energicznie zabrałam się za ubijanie
białek. Porcja marcepanu, skórka otarta z
cytryny,
rum do smaku i
kokosowe wiórki…Tak niewiele potrzeba aby upiec te cudownie pachnące
ciasteczka, złote, przypieczone, a w środku lekko wilgotne i ciągnące. Oto przepis:
Kokosowe makaroniki z
rumemSkładniki: na 24
makaroniki3
białka125 g
cukru pudru200 g marcepanu125
kokosowych wiórkówskórka otarta z połowy
cytryny1 łyżka
rumu50 g
czekolady, rozpuszczonej w kąpieli
wodnej
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej). Ubij
białka na sztywno. Dodaj połowę
cukru i ubijaj jeszcze przez minutę.Dodaj starty na tarce marcepan i zmiksuj z
białkami. Teraz dodaj resztę
cukru,
kokosowe wiórki, otartą skórkę z połowy
cytryny i
rum. Zmiksuj szybko. Napełnij rękaw cukierniczy opatrzony dużą nakładką, u mnie w kształcie gwiazdki. Wyciśnij stożki o średnicy 4 cm i odstępach, na blasze uprzednio pokrytej pergaminem. Piecz
makaroniki przez 15 minut na złoty kolor.Wyjmij z piekarnika i ostudź za nim je oderwiesz od pergaminu. Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej. Dodaj łyżeczkę
oleju i wymieszaj. Maczaj
makaroniki do połowy w
czekoladzie i z powrotem ułóż w odstępach do zastygnięcia
czekolady. Przechowuj w suchym miejscu, szczelnie zamknięte.Polecane przepisy
Ciasteczka migdałowe super szybkiePopękane
ciasteczka limonkoweCytrynowe ciasteczka z
makiemKruche
ciasteczka czekoladowo owsiane
Ciasteczkowo –
ciasteczka orzechowo czekoladowe