Wpadł mi w oko wpis na temat sosu romesco. Romesco to sos wywodzący się z Hiszpanii, zrobiony na bazie suszonych pomidorów, grillowanej papryki, migdałów i odrobinę czosnku. Przypomina pesto ale nim nie jest bo nie zawiera parmezanu. Sos wzbudził od razu moje smakowe kubki. Zrobiłam romesco, zakochałam się od pierwszej łyżeczki. Sos romesco to gęsty sos, prawie jak pasta na kanapki i też świetnie się do nich nadaje. Poza tym sos pasuje do grillowanego mięsa, w szczególności wołowiny. Zatem kolejny wspaniały dodatek do grilla .Składniki:1 duża czerwona paprika, upieczona lub grillowana10 dużych suszonych pomidorów, u mnie w oleju100 g prażonych migdałów1 ząbek czosnkusól do smaku1 łyżka oliwy1 łyżeczka balsamicznego octuWszystkie składniki zmiksuj. Sos może być grubozmielony. Jeśli użyjesz suszonych pomidorów nie w zalewy, być może będziesz potrzebować więcej oliwy.Polecane przepisyMuhammara dip z grillowanej papryki i włoskich orzechówPodpłomyki do grillaŁosoś z grilla z lekką sałatkąTzatziki ze smażonej cukiniiZiemniaki faszerowane zapiekane