ßßß
Od kiedy odkryłam, kilka lat temu, internetowy trend na robienie makaronu z cukinii, jest jednym z moich ulubionych, lekkich dań. Można pożreć całą michę a potem wracać do pracy/wsiadać na rower/cieszyć się dniem i nie czuć się jak mały słonik przez kolejną godzinę. Jest też świetnym dodatkiem do dania głównego jako nietypowa sałatka :) Jeśli lubicie cukinie - pozycja obowiązkowa w Waszym przepiśniku :)kalorie i makroskładniki dla 1 małej sztuki/ połówki dużej sztukiskładniki na 3 porcje► cukinia [900 g / 3 małe sztuki]► pomidory suszone [70 g / 1/2 słoiczka bez zalewy]► olej z suszonych pomidorów [5 g/ 1 łyżeczka]► passata pomidorowa [300 g]► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]► zioła prowansalskie [1 łyżeczka]► papryka wędzona [1/2 łyżeczki]► sól morska [1/2 łyżeczki]Umytą i osuszoną cukinię zamienić w ,,makaron''. Można to zrobić na wiele sposobów. Pierwszy to użycie specjalnej obieraczki julienne, drugi to użycie mandoliny/krajalnicy, temperówki do warzyw lub po prostu pokroić cukinię nożem na plastry i każdy plaster na cienkie paski.Gotowy ,,makaron'' wyłożyć na ręczniki papierowe i pozostawić na ok. 15 min, żeby odsączyć ewentualny nadmiar wilgoci.Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i podsmażyć cukiniowy makaron przez 3-5 minut, żeby trochę zmiękł. Najlepiej dopasować stopień podsmażenia pod własny smak :) Oczywiście zawsze można smażyć go dłużej.Zdjąć cukinię z patelni i na tę samą patelnię wrzucić pokrojone suszone pomidory obsypane wędzoną papryką. Smażyć przez ok. 3 min.Suszone pomidory zalać passatą pomidorową z odrobiną wody (zależy od konsystencji passaty i od tego jaką konsystencję finalną chcemy osiągnąć). Dodać przyprawy i dusić na małym ogniu przez ok. 5 min.Podawać na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje z parmezanem z migdałów .