Wykonanie

Od kiedy odkryłam, kilka lat temu, internetowy trend na robienie
makaronu z
cukinii, jest jednym z moich ulubionych, lekkich dań. Można pożreć całą michę a
potem wracać do pracy/wsiadać na rower/cieszyć się dniem i nie czuć się jak mały słonik przez kolejną godzinę. Jest też świetnym dodatkiem do dania głównego jako nietypowa
sałatka :) Jeśli lubicie
cukinie - pozycja obowiązkowa w Waszym przepiśniku :)kalorie i makroskładniki dla 1 małej sztuki/ połówki dużej sztukiskładniki na 3 porcje►
cukinia [900 g / 3 małe sztuki]►
pomidory suszone [70 g / 1/2 słoiczka bez zalewy]►
olej z
suszonych pomidorów [5 g/ 1 łyżeczka]► passata pomidorowa [300 g]►
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]►
zioła prowansalskie [1 łyżeczka]►
papryka wędzona [1/2 łyżeczki]►
sól morska [1/2 łyżeczki]Umytą i osuszoną
cukinię zamienić w ,,makaron''. Można to zrobić na wiele sposobów. Pierwszy to użycie specjalnej obieraczki julienne, drugi to użycie mandoliny/krajalnicy, temperówki do warzyw lub po prostu pokroić
cukinię nożem na plastry i każdy plaster na cienkie paski.Gotowy ,,makaron'' wyłożyć na ręczniki papierowe i pozostawić na ok. 15 min, żeby odsączyć ewentualny nadmiar wilgoci.Na patelni rozgrzać łyżeczkę
oleju i podsmażyć
cukiniowy makaron przez 3-5 minut, żeby trochę zmiękł. Najlepiej dopasować stopień podsmażenia pod własny smak :) Oczywiście zawsze można smażyć go dłużej.Zdjąć
cukinię z patelni i na tę samą patelnię wrzucić pokrojone
suszone pomidory obsypane wędzoną
papryką. Smażyć przez ok. 3 min.
Suszone pomidory zalać passatą
pomidorową z odrobiną
wody (zależy od konsystencji passaty i od tego jaką konsystencję finalną chcemy osiągnąć). Dodać
przyprawy i dusić na małym ogniu przez ok. 5 min.Podawać na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje z
parmezanem z
migdałów .