ßßß Cookit - przepis na Hinduski deser z manny halwa

Hinduski deser z manny halwa

nazwa

Wykonanie

Co powiecie na hinduski deser z kaszki mannej? Moja pakistańska przyjaciółka nie tylko dobrze gotuje, ale również umie zaskoczyć nietypowym deserem jak dla nas Europejczyków. Do takich deserów na pewno należy halwa .
Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zawiera moją ulubioną przyprawę szafran jak również rodzynki i laskowe orzechy. Deser jest bardzo słodki, no ale który deser nie jest!
Zaletą tego deseru jest to, że można go zjeść zarówno na ciepło jak i zimno. Mówiąc szczerze obydwie wersje były równie smakowite. Istnieje mnóstwo odmian tego deseru, ale moja jest trochę bardziej light, bo musiałam zmniejszyć ilość masła i cukru żeby uspokoić moje sumienie. Sądzę, ze deser nie ucierpiał na jakości z tego powodu.
Składniki:
100 ml wody
200 ml mleka
120 g cukru
15 nitek szafranu lub szczypta zmielonego
50 g rodzynek, zielonych lub żółtych
20 g orzechów laskowych
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
50 g masła
100 g kaszki mannej
Wykonanie:
Zagotuj wodę z mlekiem, szafranem, gałką muszkatołową i cukrem. Dodaj rodzynki i gotuj jeszcze dwie minuty.
Upraż orzechy i posiekaj.
Rozpuść masło i dodaj kaszkę. Smaż przez 10-15 minut mieszając cały czas. Manna musi się zrumienić, a potem zacznie tez się oddzielać od masła. To znak, ze kaszkę można dodać do ugotowanego mleka.
Gotuj halwa dopóki deser nie zacznie gęstnięć.
Gotową halwa można jeść na ciepło lub zimno i posypaną orzechami.
Polecane przepisy
Pyszny deser na sobotni wieczór
Trufle czekoladowe z żurawiną i chili
Pomarańczowy budyń na deser
Chrupiące gofry z poziomkowymi lodami
Źródło:http://codojedzenia.pl/hinduski-deser-z-manny-halwa