Wykonanie
Co powiecie na hinduski deser z
kaszki mannej? Moja pakistańska przyjaciółka nie tylko dobrze gotuje, ale również umie zaskoczyć nietypowym deserem jak dla nas Europejczyków. Do takich deserów na pewno należy halwa .

Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zawiera moją ulubioną
przyprawę szafran jak również
rodzynki i
laskowe orzechy. Deser jest bardzo słodki, no ale który deser nie jest!Zaletą tego deseru jest to, że można go zjeść zarówno na ciepło jak i zimno. Mówiąc szczerze obydwie wersje były równie smakowite. Istnieje mnóstwo odmian tego deseru, ale moja jest trochę bardziej light, bo musiałam zmniejszyć ilość
masła i
cukru żeby uspokoić moje sumienie. Sądzę, ze deser nie ucierpiał na jakości z tego powodu.Składniki:100 ml
wody200 ml
mleka120 g
cukru15 nitek
szafranu lub szczypta zmielonego50 g
rodzynek, zielonych lub żółtych20 g
orzechów laskowych¼ łyżeczki startej
gałki muszkatołowej50 g
masła100 g
kaszki mannejWykonanie:Zagotuj
wodę z
mlekiem,
szafranem,
gałką muszkatołową i
cukrem. Dodaj
rodzynki i gotuj jeszcze dwie minuty.Upraż
orzechy i posiekaj.Rozpuść
masło i dodaj
kaszkę. Smaż przez 10-15 minut mieszając cały czas.
Manna musi się zrumienić, a
potem zacznie tez się oddzielać od
masła. To znak, ze
kaszkę można dodać do ugotowanego
mleka.Gotuj halwa dopóki deser nie zacznie gęstnięć.Gotową halwa można jeść na ciepło lub zimno i posypaną
orzechami.

Polecane przepisyPyszny deser na sobotni wieczór
Trufle czekoladowe z
żurawiną i
chiliPomarańczowy budyń na deserChrupiące gofry z poziomkowymi
lodami