ßßß
Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zawiera moją ulubioną przyprawę szafran jak również rodzynki i laskowe orzechy. Deser jest bardzo słodki, no ale który deser nie jest!Zaletą tego deseru jest to, że można go zjeść zarówno na ciepło jak i zimno. Mówiąc szczerze obydwie wersje były równie smakowite. Istnieje mnóstwo odmian tego deseru, ale moja jest trochę bardziej light, bo musiałam zmniejszyć ilość masła i cukru żeby uspokoić moje sumienie. Sądzę, ze deser nie ucierpiał na jakości z tego powodu.Składniki:100 ml wody200 ml mleka120 g cukru15 nitek szafranu lub szczypta zmielonego50 g rodzynek, zielonych lub żółtych20 g orzechów laskowych¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej50 g masła100 g kaszki mannejWykonanie:Zagotuj wodę z mlekiem, szafranem, gałką muszkatołową i cukrem. Dodaj rodzynki i gotuj jeszcze dwie minuty.Upraż orzechy i posiekaj.Rozpuść masło i dodaj kaszkę. Smaż przez 10-15 minut mieszając cały czas. Manna musi się zrumienić, a potem zacznie tez się oddzielać od masła. To znak, ze kaszkę można dodać do ugotowanego mleka.Gotuj halwa dopóki deser nie zacznie gęstnięć.Gotową halwa można jeść na ciepło lub zimno i posypaną orzechami.
Polecane przepisyPyszny deser na sobotni wieczórTrufle czekoladowe z żurawiną i chiliPomarańczowy budyń na deserChrupiące gofry z poziomkowymi lodami