ßßß Cookit - przepis na Bhuni hui czini ka halawa

Bhuni hui czini ka halawa

nazwa

Wykonanie

Bhuni hui czini ka halawa to pudding z kaszy manny z karmelem. Nie ma nic wspólnego ze znaną nam chałwą. Halawę przygotowuje się jako deser. Nie przepadam za zwykłą kaszą manną na mleku. Tutaj dodatek karmelu i pomarańczy całkiem zmienia jej smak, na plus. Bardzo łatwe w przygotowaniu.
Przygotowałam z połowy podanych proporcji i myślę, że będzie akurat dla ok. 4 osób na spróbowanie. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie" Adiraja dasa.
Składniki
650 ml mleka
300 g cukru
200 g masła
225 g kaszy manny
35 g rodzynek
2 łyżki startej skórki pomarańczowej
sok z jednej pomarańczy (ok. 80 ml)
Wykonanie
Na średnim ogniu zagotować mleko. W drugim garnku stopić cukier (na niezbyt małym ogniu), bezustannie mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypalił. Kiedy cukier z lekka się zabrązowi, zmniejszyć ogień i powoli dodawać gorące mleko. Cukier się skrystalizuje, należy rozbić niektóre z kryształków i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia karmelu.
W osobnym garnku stopić masło na małym ogniu. Dodać do niego kaszę mannę i smażyć ją na średnim ogniu, mieszając, przez 10-15 minut. Kiedy będzie miała kolor jasnobrązowy, ogień zmniejszyć do minimum.
Do mleka z karmelem dodać rodzynki, sok i skórkę pomarańczową. Zamieszać. Następnie powoli wlać tę mieszankę do kaszy manny. Zamieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie całkowicie płyn mieszając co jakiś czas. Na koniec spulchnić halawę łyżką.
Deser podaje się na gorąco.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/07/Bhuni-hui-czini-ka-halawa-kuchnia-indyjska.html