Wykonanie
Bhuni hui
czini ka halawa to
pudding z
kaszy manny z karmelem. Nie ma nic wspólnego ze znaną nam
chałwą. Halawę przygotowuje się jako deser. Nie przepadam za zwykłą
kaszą manną na
mleku. Tutaj dodatek karmelu i
pomarańczy całkiem zmienia jej smak, na plus. Bardzo łatwe w przygotowaniu.Przygotowałam z połowy podanych proporcji i myślę, że będzie akurat dla ok. 4 osób na spróbowanie. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie" Adiraja dasa.Składniki650 ml
mleka300 g
cukru200 g
masła225 g
kaszy manny35 g
rodzynek2 łyżki startej
skórki pomarańczowejsok z jednej
pomarańczy (ok. 80 ml)WykonanieNa średnim ogniu zagotować
mleko. W drugim garnku stopić
cukier (na niezbyt małym ogniu), bezustannie mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypalił. Kiedy
cukier z lekka się zabrązowi, zmniejszyć ogień i powoli dodawać gorące
mleko.
Cukier się skrystalizuje, należy rozbić niektóre z kryształków i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia karmelu.W osobnym garnku stopić
masło na małym ogniu. Dodać do niego
kaszę mannę i smażyć ją na średnim ogniu, mieszając, przez 10-15 minut. Kiedy będzie miała kolor jasnobrązowy, ogień zmniejszyć do minimum.Do
mleka z karmelem dodać
rodzynki, sok i
skórkę pomarańczową. Zamieszać. Następnie powoli wlać tę mieszankę do
kaszy manny. Zamieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu do momentu, gdy
kasza wchłonie całkowicie płyn mieszając co jakiś czas. Na koniec spulchnić halawę łyżką.Deser podaje się na gorąco.

Smacznego!