ßßß Cookit - przepis na Kasza Manna z Karmelem

Kasza Manna z Karmelem

nazwa

Wykonanie

Kasza manna z karmelem to rewelacyjny indyjski deser poprawiający samopoczucie. Wystarczy odrobina aby zapomnieć o całym świecie i po prostu rozkoszować się jej smakiem. W oryginalnym przepisie było więcej cukru (300 g) dla mnie jednak było to za dużo. Polecam ją w szczególności na gorąco.
Składniki:
650 ml mleka
200 g cukru
200 g masła
225 g kaszy manny
50 g rodzynek
2 łyżki utartej skórki z pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Mleko zagotować.
W średniej wielkości naczyniu stopić cukier uważając by go nie przypalić.
Gdy cukier się za brązowi zmniejszyć ogień i powoli małymi porcjami dolewać mleko. Trzeba to robić ostrożnie i bardzo wolno żeby mleko nie wykipiało. Cukier szybko się skrystalizuje.
Zamieszać mleko i gotować aż cukier się nie rozpuści.
Stopić masło.
Dodać do masła kaszę mannę i smażyć ją co jakiś czas mieszając przez około 15 minut. Gdy kasza zbrązowieje zmniejszyć ogień.
Do mleka z karmelem dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy.
Powoli wlać mleko do kaszy manny.
Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Trzeba uważać, żeby nie przypalić.
Na koniec przemieszać kilka razy żeby równo rozprowadzić rodzynki.
Smacznego!
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/01/kasza-manna-z-karmelem.html