Wykonanie
Kasza manna z karmelem to rewelacyjny indyjski deser poprawiający samopoczucie. Wystarczy odrobina aby zapomnieć o całym świecie i po prostu rozkoszować się jej smakiem. W oryginalnym przepisie było więcej
cukru (300 g) dla mnie jednak było to za dużo. Polecam ją w szczególności na gorąco.Składniki:650 ml
mleka200 g
cukru200 g
masła225 g
kaszy manny50 g
rodzynek2 łyżki utartej skórki z
pomarańczysok z 1
pomarańczyPrzygotowanie:
Mleko zagotować.W średniej wielkości naczyniu stopić
cukier uważając by go nie przypalić.Gdy
cukier się za brązowi zmniejszyć ogień i powoli małymi porcjami dolewać
mleko. Trzeba to robić ostrożnie i bardzo wolno żeby
mleko nie wykipiało.
Cukier szybko się skrystalizuje.Zamieszać
mleko i gotować aż
cukier się nie rozpuści.Stopić
masło.Dodać do
masła kaszę mannę i smażyć ją co jakiś czas mieszając przez około 15 minut. Gdy
kasza zbrązowieje zmniejszyć ogień.Do
mleka z karmelem dodać
rodzynki, skórkę z
pomarańczy i sok z
pomarańczy.Powoli wlać
mleko do
kaszy manny.Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż
kasza wchłonie całe
mleko. Trzeba uważać, żeby nie przypalić.Na koniec przemieszać kilka
razy żeby równo rozprowadzić
rodzynki.Smacznego!








