Wykonanie

Kilka dni temu zadałam zagadkę na fanpage bloga, co przedstawia to zdjęcie i jaki był efekt finalny deseru na jego bazie. Padały bliskie odpowiedzi, że to
budyń domowy na żółtkach i baza do kremu do karpatki. Jednak lekko żółty kolor
budyń zawdzięcza szafranowi a masa na jego bazie posłużyła do przełożenia
czekoladowego ciasta i powstał bardzo przyjemny torcik. A że
szafran i aromatyczne ciasto mają w sobie coś z afrodyzjaków, prezentuję torcik właśnie dzisiaj. Jestem od kilku dni w podróży i nic specjalnego na Walentynki nie uda mi się przygotować.MASA BUDYNIOWA O
SZAFRANOWYM SMAKU1, 5 szklanki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukruszczypta
szafranuSzafran zalewamy łyżką gorącej
wody. Szklankę
mleka z
cukrem gotujemy. W reszcie zimnego
mleka rozpuszczamy
mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odcedzony
szafranowy wywar do
mleka. Gdy się zagotuje , wlewamy rozpuszczoną
mąkę ziemniaczaną, mieszamy do zagotowania.MASA BUDYNIOWA Z
SZAFRANEMbudyń szafranowy1/2 kostki
masłałyżka
cukru-pudru
Budyń studzimy często mieszając. Miękkie
masło miksujemy z
cukrem-pudrem na puszystą masę, dodajemy miksując po łyżce budyniu. Najlepiej zrobić to z pomocą drugiej osoby, bo pod koniec miksowania masa często owija się wokół trzepaczek i trzeba przerywać miksowanie i strząsać ją z nich. Ale efekt jest smakowity. Masę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.TORCIK Z MASĄ BUDYNIOWO-
SZAFRANOWĄCiasto
czekoladowe, takie, jak tutajmasa budyniowa o
szafranowym smaku
cukier-puder do posypaniaCiasto kroimy na trzy blaty, przekładamy stężałą w lodówce masą budyniową i posypujemy
cukrem-pudrem. Wkładamy na trochę do lodówki,
potem się lepiej kroi.

Masa szafranowa doskonale pasuje do lekko korzennego
czekoladowego ciasta. Torcik jest pyszny i aromatyczny, nadaje się świetnie na wyjątkowe okazje.Smacznego !