Wykonanie

W styczniu 2013 roku podawałam przepis na
kaszę mannę z karmelem zaczerpnięty z przepisów kuchni Kryszny. Dziś również przepis z tej kuchni, ale tym razem na
pudding z
kaszy manny. Deser ten jest słodki i pyszny. Polecam nie tylko miłośnikom
kaszy.Składniki:650 ml
mleka250 g
cukru10 nitek
szafranu½ łyżeczki startej
gałki muszkatołowej50 g
rodzynek50 g
orzechów laskowych200 g
masła225 g
kaszy mannyPrzygotowanie:
Orzechy lekko podprażyć. Podczas prażenia od większości
orzechów oddzieli się skórka, a aby ściągnąć ją z reszty
orzechów wystarczy je potrzeć palcami gdy są jeszcze gorące. Następnie uprażone
orzechy drobno posiekać i odstawić.Do
mleka wsypać
cukier,
szafran i
gałkę muszkatołową, gotować przez minutę. Dodać
rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować dalej.W garnku na średnim ogniu roztopić
masło, wsypać
kaszę mannę i prażyć przez 10 - 15 minut mieszając ją drewnianą łyżką.Gdy
kasza będzie
mieć kolor złotobrązowy, a
masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszyć ogień i powoli jedną ręką wlewać do
kaszy mleko z
przyprawami, a drugą cały czas mieszać. UWAGA w czasie wlewania
mleka,
kasza może pryskać. Przez chwilę szybko mieszać, żeby nie powstały grudki.Dodać
orzechy, przykryć i gotować przez 2 - 3 minuty, aż
kasza wchłonie cały płyn.Pod koniec zamieszać kilka
razy szybkim ruchem. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
