Uwielbiam halloumi ! Taki niepozorny serek, który nabiera smaku i blasku po usmażeniu czy jak dzisiaj po ugrillowaniu. Jako dodatek do halloumi, dosyć słonego sera proponuję truskawki, świeżą kolendrę i miętę. Wspaniała przekąska do lampki wina…moja dzisiejsza kolacja. Trochę luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje!Grillowany halloumi z truskawkami i ziołamiSkładniki:130 g sera halloumi100 g truskawek2 łyżki oliwy1 łyżka soku z cytryny1 łyżka syropu z agawy lub miodu2 łyżki posiekanej mięty2 łyżki posiekanej kolendryPokrój ser na 6 plastrów i ugrilluj na grillu lub grillowej patelni. Gorący ułóż na talerzu. Pokrój truskawki w plasterki i ułóż na serze. Posyp posiekanymi ziołami. Przygotuj dressing, wstrząsając oliwę, sok z cytryny i syrop z agawy w małej butelce z zamknięciem. Polej całość dressingiem i posyp posiekanymi ziołami. Całość dopraw pieprzem.Polecane przepisyLekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszyPrzekąska z pieczarekKonkurs! Granitowa patelnia grillowa do wygraniaMarynowany kurczak na patyku z polentąZapiekanka z halloumi i oberżyny