Smak upieczonego sera ricotta zupełnie mnie zaskoczył!Nie spodziewałam się tak kremowej konsystencji i delikatnego smaku :)Wspaniałe danie na śniadanie lub lunch!Gorąco polecam :)Na podstawie przepisu z GoodFood .Składniki: (porcja dla 2 osób)250 g sera ricotta (u mnie IGOR Ricotta)ulubione zioła świeże lub suszonesuszone pomidoryoliwki czarne lub zieloneskórka otarta z cytryny lub pomarańczyoliwa z oliweksok z cytryny lub pomarańczyWykonanie:Jeżeli ser ricotta jest bardzo miękki i wilgotny wyłożyć go na sitko i ostawić do odcieknięcia na minimum 6 godzin lub na całą noc.Uwaga: Ser, którego ja używałam, po wyjęciu z pojemniczka nie rozpadał się i „trzymał swój kształt”. Można go było od razu przyprawiać i wstawiać do piekarnika.Ser posmarować/spryskać oliwą z oliwek i oprószyć solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić ser i piec 35-40 minut, aż brzegi sera będą lekką zarumienione.Suszone pomidory i oliwki pokroić i wymieszać z tartą skórką cytrusową, posiekanymi świeżymi ziołami, sokiem z cytryny lub pomarańczy (ilość według gustu) i odrobiną oliwy.Upieczony ser podawać na gorąco (lub na zimno) z dodatkiem mieszanki pomidorowo-oliwkowej.Smacznego :)ROK TEMU NA BLOGU:Na śniadanie omlet z serem i dodatkamiNa obiado-kolację kurczak w serowym sosielub faszerowane skrzydełka.A na deser truskawki w malinowo-miętowym sosie .