ßßß Cookit - przepis na RICOTTA PIECZONA Z ZIOŁAMI

RICOTTA PIECZONA Z ZIOŁAMI

nazwa

Wykonanie

Smak upieczonego sera ricotta zupełnie mnie zaskoczył!
Nie spodziewałam się tak kremowej konsystencji i delikatnego smaku :)
Wspaniałe danie na śniadanie lub lunch!
Gorąco polecam :)
Na podstawie przepisu z GoodFood .
Składniki: (porcja dla 2 osób)
250 g sera ricotta (u mnie IGOR Ricotta)
ulubione zioła świeże lub suszone
suszone pomidory
oliwki czarne lub zielone
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
oliwa z oliwek
sok z cytryny lub pomarańczy
Wykonanie:
Jeżeli ser ricotta jest bardzo miękki i wilgotny wyłożyć go na sitko i ostawić do odcieknięcia na minimum 6 godzin lub na całą noc.
Uwaga: Ser, którego ja używałam, po wyjęciu z pojemniczka nie rozpadał się i „trzymał swój kształt”. Można go było od razu przyprawiać i wstawiać do piekarnika.
Ser posmarować/spryskać oliwą z oliwek i oprószyć solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić ser i piec 35-40 minut, aż brzegi sera będą lekką zarumienione.
Suszone pomidory i oliwki pokroić i wymieszać z tartą skórką cytrusową, posiekanymi świeżymi ziołami, sokiem z cytryny lub pomarańczy (ilość według gustu) i odrobiną oliwy.
Upieczony ser podawać na gorąco (lub na zimno) z dodatkiem mieszanki pomidorowo-oliwkowej.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:
Na śniadanie omlet z serem i dodatkami
Na obiado-kolację kurczak w serowym sosie
lub faszerowane skrzydełka.
A na deser truskawki w malinowo-miętowym sosie .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/07/11/ricotta-pieczona-z-ziolami