ßßß
Mała przekąseczka! Idealna jako dodatek do deski serów lub talerza wędlin. Koreczkami można także udekorować sałatkę.Tak samo smaczna jak ładna :)Podpatrzone na jednym z anglojęzycznych blogów, którego nie mogę teraz odnaleźć….Uwaga:)Cała trudność w tym daniu polega na ładnym, równym i cienkim pokrojeniu cukinii. Ja zrobiłam to przy użyciu ostrza od tarki, które służy mi głównie do krojenia mizerii ;)Tylko trzeba BAAARDZO UWAŻAĆ, żeby się nie skaleczyć!!! Niektóre tarki mają dołączony taki specjalny uchwyt do przytrzymywania warzyw w czasie krojenia/tarcia. Na pewno się przyda w tym przypadku ;)
Składniki:1 średnia, bardzo świeża cukinia1 opakowanie małych kulek sera mozzarella (ja użyłam takich z dodatkiem bazylii, ale mogą być takie normalne)1 łyżka soku z cytryny1 łyżka posiekanych świeżych ziół (lub suszonych) – u mnie była to bazylia, mięta, tymianek i rozmaryn1 łyżka oliwy z oliweksólWykonanie:Cukinię (ze skórką) pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Każdy lekko posmarować z obu stron oliwą. Smażyć na patelni grillowej (lub z powłoką nieprzywierającą) bez dodatku tłuszczu przez 1-2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pozostawić do wystygnięcia.Kulki mozarelli odsączyć z zalewy. Sok z cytryny wymieszać z ziołami i oliwą z oliwek oraz przyprawić lekko solą. Sosem tym zalać kulki mozarelli i wymieszać. Pozostawić na 5-10 minut.Kulki mozareli zawijać w plastry cukinii. Można dodatkowo spiąć każdy koreczek wykałaczką.Uwaga:) Dla urozmaicenia można kilka plastrów cukinii nadziać pomidorkami koktajlowymi.Smacznego:)
Polecam także inne dania z mazarellą: sałatkę caprese
oraz zapiekanego bakłażana