ßßß Cookit - przepis na KORECZKI Z CUKINII I MOZZARELLI

KORECZKI Z CUKINII I MOZZARELLI

nazwa

Wykonanie

Mała przekąseczka! Idealna jako dodatek do deski serów lub talerza wędlin. Koreczkami można także udekorować sałatkę.
Tak samo smaczna jak ładna :)
Podpatrzone na jednym z anglojęzycznych blogów, którego nie mogę teraz odnaleźć….
Uwaga:)
Cała trudność w tym daniu polega na ładnym, równym i cienkim pokrojeniu cukinii. Ja zrobiłam to przy użyciu ostrza od tarki, które służy mi głównie do krojenia mizerii ;)
Tylko trzeba BAAARDZO UWAŻAĆ, żeby się nie skaleczyć!!! Niektóre tarki mają dołączony taki specjalny uchwyt do przytrzymywania warzyw w czasie krojenia/tarcia. Na pewno się przyda w tym przypadku ;)
Składniki:
1 średnia, bardzo świeża cukinia
1 opakowanie małych kulek sera mozzarella (ja użyłam takich z dodatkiem bazylii, ale mogą być takie normalne)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanych świeżych ziół (lub suszonych) – u mnie była to bazylia, mięta, tymianek i rozmaryn
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Wykonanie:
Cukinię (ze skórką) pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Każdy lekko posmarować z obu stron oliwą. Smażyć na patelni grillowej (lub z powłoką nieprzywierającą) bez dodatku tłuszczu przez 1-2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pozostawić do wystygnięcia.
Kulki mozarelli odsączyć z zalewy. Sok z cytryny wymieszać z ziołami i oliwą z oliwek oraz przyprawić lekko solą. Sosem tym zalać kulki mozarelli i wymieszać. Pozostawić na 5-10 minut.
Kulki mozareli zawijać w plastry cukinii. Można dodatkowo spiąć każdy koreczek wykałaczką.
Uwaga:) Dla urozmaicenia można kilka plastrów cukinii nadziać pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego:)
Polecam także inne dania z mazarellą: sałatkę caprese
oraz zapiekanego bakłażana
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/03/koreczki-z-cukinii-i-mozarelli