Wykonanie
A może przekąska? Smaczna i zdrowa przystawka dobra na przyjęcia, wygląda atrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy. Całość efektownie prezentuje się na
stole, dobrze smakuje i spokojnie zaspokoi Wasz głód
Składniki:1
bakłażan1
cukinia2 kulki
mozzarella1
pomidor żółty1
pomidor czerwonyświeża
bazyliasólzioła suszone
Etap przygotowania:
Bakłażana i
cukinię myjemy a następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 5 mm. Pokrojone
bakłażany solimy i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie
bakłażany osuszamy.
Mozzarelle i
pomidory kroimy w plastry o tej samej grubości.
Bakłażana obsmażamy z obu stron. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kolejno plasterki
bakłażana, na nie kładziemy plaster
mozzarelli pomidor czerwony,
bakłażan,
mozzarelle,
pomidor czerwony, plaster
cukinii,
mozzarelle,
pomidor żółty, ponownie plasterek
cukinii pomidor żółty i na końcu
oliwki i paseczki
suszonych pomidorków. Takie piramidki zapiekamy w piekarniku 160 stopni na około 10 minut. Każdą piramidkę posypujemy świeżymi
ziołami i skrapiamy
oliwą.